J.H.Isings, De Noormannen voor Dorestad (1928) (foto: Jacques Dane)
J.H.Isings, De Noormannen voor Dorestad (1928) (foto: Jacques Dane)

Lezing bij Vrouwen van Nu

ZETTEN - Woensdagavond 16 januari houdt Jacques Dane een lezing over schoolplaten bij Vrouwen van Nu. Over schoolplaten voor de Vaderlandsche Geschiedenis in Europees perspectief (1850-1970).

Het werd stil in de klas als de juf of de meester een schoolplaat van onderwijsillustrator J.H. Isings (1884-1977) tevoorschijn haalde. De meeste schoolplaten gingen over oorlog en strijdgewoel. Onderwijsillustratoren bepaalden met hun kleurige taferelen letterlijk het beeld dat generaties Nederlanders van de geschiedenis gepresenteerd kregen. Wanneer werd het vak geschiedenis op het schoolrooster ingevoerd? Bepaalde de Nederlandse overheid de inhoud van het vak? Hoe kwamen de illustratoren aan hun onderwerpen? Kwamen de in beeld gebrachte onderwerpen voort uit de fantasie van de illustrator, of waren de personen en de voorwerpen op de schoolplaten ‘waarheidsgetrouw’? En wat kregen leerlingen in de ons omringende landen in de periode 1850-1970 over hún vaderlandse geschiedenis te horen?

Dr. Jacques Dane (1964), historicus, is hoofd van de afdeling Collectie & Onderzoek van het Nationaal Onderwijsmuseum, Dordrecht. De avond wordt gehouden in De Verbinding, Stationsstraat 1 in Zetten en begint om 19.45 uur. De koffie/thee staat klaar om 19.30 uur. Belangstellenden voor de lezing zijn welkom.