Het ontstaan van de Betuwe en met de nadruk Hemmen...

HEMMEN - Op 15 januari om 20.00 uur houdt de Historische Kring Midden-Betuwe een lezing in dorpshuis De Oude School in Hemmen. Onderwerp is het ontstaan van de Betuwe. Aan het dorpje Hemmen wordt extra aandacht besteed.

Inleider is John Mulder, voorzitter van de Historische Kring Oosterhout, Slijk-Ewijk en Valburg. Het landschap van de Betuwe en dus ook van de heerlijkheid Hemmen is sinds de préhistorie steeds weer veranderd. Diverse factoren veroorzaakten die veranderingen. Soms kwam het door het klimaat, (langdurige koude, regenperiodes of juist droogte) of door extreem weer (zware stormen, hevig onweer en dergelijke). Maar ook activiteiten van de bewoners, bijvoorbeeld door bebouwing, de aanleg van dijken en houtwallen, of het ontginnen van woeste grond heeft grote invloed gehad.


De voordracht gaat dus ook over mensen die hun verhaal in het landschap – onder en boven de grond- hebben achtergelaten. Dat verhaal is terug te vinden in de archieven maar ook in het geheugen van de huidige bewoners. Een heel groot archief bevindt zich in de bodem. Dat archief is alleen door archeologen op een verantwoorde wijze te ontsluiten. Zij vinden aanwijzingen over bodem en bodemgebruik, afwatering, dijken en dijkdoorbraken, kastelen, over de Linge en over Hemmen, kortom over het ontstaan van onze Betuwe en de heerlijkheid Hemmen in het bijzonder.

Iedere belangstellende is welkom. Aan niet-leden van de Kring vragen wij een bijdrage van drie euro ter bestrijding van de kosten.