Het verwoestende vuur in een hal van koelbedrijf Van Soest wordt door trouwe brandweermannen op hoge posten onder een inktzwarte hemel bestreden. (foto: Henk van der Kooij)
Het verwoestende vuur in een hal van koelbedrijf Van Soest wordt door trouwe brandweermannen op hoge posten onder een inktzwarte hemel bestreden. (foto: Henk van der Kooij) Henk van der Kooij

De duisternis zal wijken!

BETUWE - Vuur geeft licht en warmte, maar kan ook enorm verwoestend zijn. Op 14 december was ik (Henk van der Kooij) met vele anderen getuige van de verwoestende brand in de nieuwe hal van koelbedrijf van Soest aan de Mezendreef in Kesteren.

Het geheel raakte me: loeiende brandweersirenes, flikkerende lichten en vooral vurige vlammen waardoor een prachtige bedrijfshal ten onder ging. Aangrijpend. Bewonderenswaardig was de inzet van de brandweer. Geweldig. Op de foto staand met twee hoogwerkers op twee eenzame posten. Uitzicht: inktzwarte rookwolken. Eerste taak: proberen te verhinderen dat de vlammen van het brandende nieuwe deel overslaan naar de oude hal. En dit is gelukt. Maar dat weet je niet als je daar zo hoog in de lucht de verwoestende werking van het vuur ziet. Als trouwe wachters heb je op je post te staan!


’s Avonds zag ik op internet filmpjes over de brand. Ook van een gesprek met de eigenaresse. Zij prees het optreden van de brandweer. En ze zei, en dat raakte me ook, ’s avonds ging de kerstfeestviering van het bedrijf wel door! Bijzonder. Ik moest denken aan die inktzwarte rookwolken voor Kerst en aan een vers van het oude kerstlied ‘Nu daagt het in het oosten’. Misschien zingt u het wel in deze dagen.


De zonne, voor wier stralen,
het nachtelijk duister zwicht,
en die zal zegepralen,
is Christus, ’t eeuwig licht!


Inktzwarte rookwolken kunnen ons leven overschaduwen. Maar de boodschap van Kerst is dat het Licht overwint!