Zes van de kandidaat-burgemeesters bij het gemeentehuis in Elst
Zes van de kandidaat-burgemeesters bij het gemeentehuis in Elst Overbetuwe Overbelast

Bezorgde bewoners solliciteren naar

burgemeestersvacature Overbetuwe

OVERBETUWE - Bezorgde bewoners van de actiegroep ‘Overbetuwe Overbelast’ solliciteren naar de vacante burgemeestersfunctie in de gemeente Overbetuwe. Zij hopen dat de nieuwe burgemeester een rol kan spelen in het verzet tegen de komst van een Railterminal aan de Betuweroute.

Als de plannen van de provincie Gelderland worden afgeblazen, worden volgens de kandidaten tientallen miljoenen gemeenschapsgeld bespaard en wordt veel overlast voor een aantal Overbetuwse dorpen en buurtschappen voorkomen. Met een standaard sollicitatiebrief maken zij het ook voor andere bewoners makkelijk om een gooi te doen naar het burgemeesterschap.

Zeven bezorgde bewoners solliciteren in het openbaar naar de burgemeestersvacature van Overbetuwe: Jeroen Kolkman, Willemien Seinhorst, Koos Nijssen, Eric van Kaathoven, Rob Schleper, Dick Arentsen en Maarten Hermsen. Zij doen dit omdat zij zich grote zorgen maken over de plannen voor een railterminal aan de Betuweroute bij Reeth en Valburg. Een burgemeester is verantwoordelijk voor veiligheid en kan opkomen voor de inwoners. De bezorgde bewoners verwachten van een burgemeester dat hij of zij als burgemeester voorop zal lopen in het verzet tegen de railterminal. Zij trekken daarbij een parallel met burgemeesters die voorop gaan in de strijd tegen de sluiting van een ziekenhuis of tegen extra overlast door de plannen voor de uitbreiding van Lelystad Airport.

De huidige burgemeester, Toon van Asseldonk, kondigde deze zomer aan dat hij stopt in april. Kandidaten hebben tot en met 3 december om te reageren.