Eén van de natuurlijke vijanden van de mol
Eén van de natuurlijke vijanden van de mol

Dierengeluiden: wat een weer...

HETEREN - Sinterklaas komt zaterdag aan in ons land en het is nog steeds mooi nazomer weer. Zal er deze winter wel een winter komen? Ik hoop het wel, liefst met eerst wat sneeuw en dan vriezend weer, zodat we kunnen schaatsen. Maar dat kunnen we natuurlijk niet bestellen.

Voor de natuur is het ook goed als er sneeuw valt, want dat is allemaal vocht dat geleidelijk in de grond dringt. Onze grond kan echt wel wat water gebruiken. Op de golfbaan, waar ik regelmatig kom, zitter er nog steeds droogte scheuren in de grond. Maar ondanks de harde grond zijn er ook alweer mollen actief. De mol is een klein zoogdiertje met een zwarte fluweelachtige vacht. Hij heeft roze poten en een roze snuit. Je zult de mol niet vaak zien, want hij verblijft bijna zijn hele leven onder de grond. Hij kan dan ook met zijn kleine kraaloogjes niet goed zien, maar daarentegen is hij heel gevoelig voor alle trillingen in de grond. De mol eet voornamelijk insecten en insecten larven. Als je weer een molshoop tegenkomt, meestal op een plaats waar je niet blij van wordt, bedenk dan maar dat je minder door insecten lastig gevallen wordt omdat de mol de larven van de muggen en vliegen die in de grond leven opeet. Op het speelveld voor de kantine van Landgoed Overbetuwe heb ik dit najaar nog geen molshopen gezien, maar andere jaren waren er altijd wel van deze hopen, dus ze zullen nog wel komen.

Kom eens een gezellige winterwandeling maken over ons terrein aan de Uilenburgsestraat 3 in Heteren. Wil je graag met onze natuurgids wandelen neem dan contact op met 026 4720707 of mail naar boerderijoverbetuwe@hotmail.com.