Luchtfoto van voetbalvereniging SDOO in Heteren. (foto: Sportief Opgewekt)
Luchtfoto van voetbalvereniging SDOO in Heteren. (foto: Sportief Opgewekt)

Voetbalvereniging SDOO uit Heteren viert overstap naar duurzame energie

HETEREN – Voetbalvereniging SDOO viert dat de club overgestapt is op duurzame energie. Samen met Sportief Opgewekt heeft de voetbalvereniging 130 zonnepanelen en duurzame ledverlichting geplaatst. Voor SDOO betekent dit dat zij nu volledig stroomneutraal zijn.

Naast het opwekken van zonnestroom, gaat de club bewuster om met energieverbruik en zet de club ook in op stroombesparing. Door de plaatsing van duurzame ledveldverlichting via de gemeente en ledverlichting en zonnepanelen door Sportief Opgewekt, bespaart de voetbalvereniging elk jaar 39.000 kWh grijze stroom. Dat komt neer op ongeveer 22.000 kg minder CO2-uitstoot in de lucht. Om deze uitstoot te compenseren, had de club bijna vier voetbalvelden vol moeten planten met volwassen eiken. De hoeveelheid stroom die de club opwekt, zou elf woonhuizen een jaar lang van energie kunnen voorzien of wat je allemaal kunt doen met de opgewekte energie.

Betrokkenheid

Om ook de leden en bezoekers te betrekken bij de verduurzaming plaatste Sportief Opgewekt een groot tv-scherm in de kantine waarop live te zien is hoeveel energie SDOO opwekt. Met ludieke vormgeving op dit scherm zien nieuwsgierigen precies wat dat inhoudt, bijv. Hoeveel CO2 er op dat moment bespaard wordt.