Roodborst in takkenwal.
Roodborst in takkenwal.

Dierengeluiden: Vogels

HETEREN - De zwaluwen zijn al lang verdwenen, maar daar komen andere vogels voor in de plaats. Ik heb alweer een heleboel witte reigers gezien op een veld in de buurt. Ganzen en buizerd zijn er ook alweer meer dan in de zomer.

Ja, onze trekvogels vliegen naar het zuiden, soms wel helemaal tot in zuidelijk Afrika zoals de boerenzwaluw. Maar bijvoorbeeld de ooievaar trekt niet verder dan de Nijldelta. Zo heeft iedere vogel zijn eigen broed- en wintergebied. Dat de vogels in de zomer bij ons zijn heeft een praktische reden. In onze zomer zijn de dagen langer en kunnen de vogels dus langer voedsel vinden voor de jongen, die meerdere malen hun eigen gewicht moeten eten om volwassen te worden. Als de dagen korter en kouder worden is er niet meer zoveel voedsel te vinden en trekken de trekvogels met de dan volwassen jongen naar het zuiden.

Er blijft dan natuurlijk nog een aantal van onze vogels achter, die noemen we jaarvogels. De meesjes en de merels zijn de bekendste jaarvogels, maar ook de roodborst blijft het hele jaar bij ons in de buurt. Om deze vogels de winter door te helpen kunnen wij wat voer voor ze strooien. Maar buiten deze jaarvogels krijgen wij in de winter ook vogels uit noordelijker en oostelijker gebieden. De meest opvallende zijn de witte reiger en de lichte buizerds, maar ook de koperwieken en kramsvogels komen hier in groten getale de winter doorbrengen.

Als je een keer een kopje koffie komt drinken in onze kantine aan de Uilenburgsestraat 3 in Heteren, dan kun je rustig gaan zitten observeren welke en hoeveel vogels er over vliegen en bij ons in de begroeiing een goed winterverblijf zoeken en vinden.