Lezing in de Vluchtheuvelkerk:

Paul van Tongeren over 'Voltooid leven'

ZETTEN - Wat betekent het als iemand zegt: ‘Ik wil sterven’, of zelfs: ‘Ik wil gewoon sterven’? Kun je iets willen – de dood – wat je niet kent, niet kunt kennen?

Is die wil, die wens, dan niet in strijd met een ander diepgevoeld verlangen, namelijk dat naar individueel autonoom handelen? Welke betekenissen schuilen er allemaal achter de op het eerste gezicht positieve kwalificatie ‘voltooid leven’? En geeft zo’n voltooid leven recht op hulp bij zelfdoding?

Over dit soort confronterende, existentiële vragen houdt de filosoof Paul van Tongeren op zondag 11 november vanaf 10.00 uur een lezing in de Vluchtheuvelkerk in Zetten. Met zijn essay Willen sterven. Over de autonomie en het voltooide leven (2018) mengde Van Tongeren zich onlangs op een zeer toegankelijke, indringende en spraakmakende wijze in de levenseinde-discussie. Hij spreekt daarin geen moreel oordeel uit over mensen die de dood verkiezen boven het leven, maar hij plaatst wel, onder meer aan de hand van het denken van de kerkvader Augustinus van Hippo, van Friedrich Nietzsche en Hannah Arendt, de nodige vraag- en uitroeptekens bij de vanzelfsprekendheid van een aantal argumenten die in de levenseinde-discussie worden gehanteerd.

De Vluchtheuvelkerk staat tegenover Bakkerstraat 20, Zetten. Iedereen is welkom!