Windpark Nijmegen-Betuwe steunt zeven buurtprojecten

BETUWE - Windpark Nijmegen-Betuwe heeft eind 2017 een Omgevingsfonds opgericht waaruit om de twee jaar subsidies uitgekeerd worden aan projecten in de omgeving van het windpark. Van 15 september - 15 oktober was de eerste aanvraagronde. Van in totaal twaalf subsidie-aanvragen zijn er zeven toegekend door het bestuur van het fonds. In totaal wordt 23.950 euro uitgekeerd.

De projecten die zijn toegekend:

Reeth: Als eerste een project om borden 'Reeth' te plaatsen, nadat tien jaar geleden (om juridische redenen) de officiële borden zijn weggehaald. Als tweede een bijdrage voor de aanleg van glasvezel. Als 50 procent van de bewoners abonnee wordt gaat dit door. Het omgevingsfonds zal het eerste jaar de maandelijkse kosten voor het vastrecht betalen.

Ressen: Één van de drie in te richten 'idylles' (parkachtige thema-bezoeklocaties) van Park Lingezegen komt op de plek van een 13e- of 14e-eews kasteel, blijkt uit onderzoek. De contouren ervan zullen worden weergegeven, maar dat leidt tot een flinke budget-overschrijding. Daardoor dreigt de aanleg van een evenementen-aansluiting voor elektra en water/riool te vervallen. Het omgevingsfonds is bereid daar een deel van te betalen.

Oosterhout: Bij de Leonarduskerk, een beeldbepalend rijksmonument, worden de aangetaste buxushagen verwijderd en taxussen aangeplant. Het fonds betaalt mee.

Nijmegen-Noord: Drie projecten krijgen subsidie: de jaarlijkse zomerweek van Move@Noord, de programmering van theater De Klif en het jaarlijkse wijkfeest.

9www.windparknijmegenbetuwe.nl/omgevingsfonds0