Afbeelding
Foto:

Lezing over IJsland bij Vrouwennetwerk Valburg

VALBURG - Antropoloog Willem Rasing spreekt graag over de veranderingen in de leefwijze en cultuur van Eskimo’s. Vrouwennetwerk Valburg heeft hem bereid gevonden een lezing te houden en nodigt leden en niet-leden graag uit voor deze bijzondere avond!

De avond zal gevuld worden met een lezing aan de hand van lichtbeelden. Er wordt een uiteenzetting gegeven van het leven vroeger en (na de pauze) het leven nu van de Eskimo’s (zij noemen zichzelf en elkaar Inuit) van Noord-Canada.

Willem Rasing heeft daar als antropoloog al met al ruim twee jaar gewoond en onderzoek verricht naar hun ongeschreven rechtsregels en praktijken. Over dat gewoonterecht en de relatie ervan met het Canadese strafrecht heeft hij een proefschrift geschreven en verdedigd aan de Radboud Universiteit in 1994. Vorig jaar verscheen een aangevulde en verbeterde versie van dit boek bij een uitgever in Canada. Zijn onderzoekingen strekken zich uit over een periode van veertig jaar. Hij maakt de veranderingen in de Inuit leefwijze en cultuur niet alleen duidelijk met lichtbeelden maar ook door gebruiksvoorwerpen te laten zien en deze toe te lichten.

Der lezing is maandag 19 november in De Viersprong, Reethsestraat 1 in Valburg van 19.30 – 21.30 uur. De zaal is open vanaf 19.00 uur. Kosten voor niet-leden zijn 5 euro.