In het spoor

van de Romeinen

in de Midden-Betuwe

HEMMEN - Op dinsdag 16 oktober om 20.00 uur verzorgt Marenne Zandstra in De Oude School in Hemmen een lezing met als titel: Op het spoor van Romeinse soldaten in het Neder Rijnse gebied.

De Historische Kring Midden-Betuwe (HKMB) organiseert de voordracht. In de Romeinse tijd (±50 v. Chr. tot ±350 n. Chr.) kwamen er duizenden soldaten in dienst van het Romeinse leger naar het Neder Rijnse gebied, dat zich uitstrekt van Remagen in het oosten tot Katwijk aan de Noordzeekust. Wie waren die soldaten, en hoe ‘Romeins’ was dit leger eigenlijk? In de vroeg-Romeinse tijd gaven schriftelijke bronnen een beperkt beeld van de samenstelling en mobiliteit van dit leger. Archeologische bronnen vullen dit beeld aan en verscherpen het. Sommige objecten die de soldaten hebben achterlaten vertellen ons waar zij vandaan kwamen of wat hun achtergrond was. Denk daarbij aan stukken aardewerk met ingekraste namen, uitrustingsstukken en kledingaccessoires.

Voor haar promotieonderzoek heeft Marenne Zandstra de aanwijzingen in het Neder-Rijnse gebied verzameld en geanalyseerd. Haar lezing is toegespitst op haar bevindingen in deze regio. Iedereen is welkom. Niet-leden van de HKMB wordt een bijdrage van drie euro gevraagd ter bestrijding van de kosten.