Tijdens een landelijke protestdag tegen de Betuweroute in 1993 blokkeren zo’n 400 actievoerders de A15 bij Tiel en delen fruit en pamfletten uit. (foto: Jan Bouwhuis)
Tijdens een landelijke protestdag tegen de Betuweroute in 1993 blokkeren zo’n 400 actievoerders de A15 bij Tiel en delen fruit en pamfletten uit. (foto: Jan Bouwhuis)

Regionaal Archief Rivierenland deelnemer verkiezing Stuk van het Jaar

Opstand in het archief!

BETUWE - Dit jaar vindt voor de vierde keer de landelijke verkiezing ‘Stuk van het Jaar’ plaats. In de maand oktober - tijdens de Maand van de Geschiedenis - kan iedereen stemmen op zijn/haar favoriete archiefstuk. Archieven laten hun mooiste stukken zien, die te maken hebben met het thema ‘opstand’. Ook het Regionaal Archief Rivierenland (RAR) doet aan de verkiezing mee.

Het RAR heeft gekozen voor een foto van een protestactie tegen de aanleg van de Betuweroute. In alle lagen van de bevolking, van jong tot oud, was er verzet tegen de Betuweroute. Angst voor lawaai en gevaarlijke stoffen, twijfel over nut en noodzaak, boosheid over besluitvorming, onteigening van grond en landschapsvervuiling maakten de Betuwenaars strijdlustig. Wie herinnert zich niet de protestacties, de spandoeken, de krantenartikelen?

De foto waarmee het RAR meedoet met de verkiezing komt uit het redactiearchief van De Gelderlander. Fotograaf Jan Bouwhuis legt hierop in 1 beeld de sfeer van het Betuwse protest prachtig vast. De foto is genomen tijdens een landelijke protestdag in 1993. Zo’n 400 actievoerders blokkeerden de A15 bij Tiel en deelden fruit en pamfletten uit.

Stemmen

Op 1 oktober start de verkiezing met ruim 40 archiefstukken uit het hele land. Kijk op www.stukvanhetjaar.nl/nl/rivierenland voor de inzending van het RAR. De winnaar wordt op 27 oktober bekendgemaakt tijdens de Nacht van de Geschiedenis.