Simson afgebeeld op achterkant boerenwagen. (foto: Henk van der Kooij)
Simson afgebeeld op achterkant boerenwagen. (foto: Henk van der Kooij)

Streekmuseum Baron van Brakell: mooi!

OMMEREN - Het bestuur van de ouderenmiddag van de Hervormde gemeente Kesteren had haar eerste ouderenmiddag gepland op 20 september in het Streekmuseum Baron van Brakell op landgoed Den Eng in Ommeren.

"We waren met 35 ouderen en wat hebben we genoten! Wat een keurig verzorgd, vriendelijk en gezellig museum over onze streek. We maakten in een mooie presentatie kennis met baron Van Brakell (1788-1865). Daarna bekeken we boerenwagens uit het Rivierengebied. Nee, geen boerenkarren maar rijtuigen! Er werd zelfs verteld, dat vaklui in één maand een prachtige boerenwagen wisten te maken. Helaas, een echt tochtje zat er niet in. Een aantal wagens bleek versierd met Bijbelse taferelen. Een Geldersche boerenwagen had op de achterkant een voorstelling van Samson (meer bekend onder de naam Simson) met de leeuw en zuilen. Ik (Henk van der Kooij) heb er een foto van gemaakt. Simson is op weg naar een vrouw in het gebied van de Filistijnen als hij wordt aangevallen door een brullende leeuw.

De foto toont Simson met blote handen de bek van de leeuw beetpakkend. Wonderlijk, Simson krijgt kracht van de Leeuw van Juda om de boze leeuw te doden. Het kan zijn dat de zuilen te maken hebben met de tempel die Simson aan het einde van zijn leven deed instorten. Zou de eigenaar om dit alles Simson hebben laten afbeelden? Kom en bezie de fraaie rijtuigen. Geniet verder van de vele oude ambachten en werktuigen die het museum rijk is en vergeet de streekgeschiedenis niet!"