Kranslegging door de veteranen. (foto: J.van Welie )
Kranslegging door de veteranen. (foto: J.van Welie )

Driel eert Poolse soldaten

DRIEL - Ruim 600 mensen trotseerden afgelopen zaterdagmiddag het slechte weer om samen in Driel de 1e Poolse Onafhankelijke Parachutistenbrigade te eren welke in 1944 meevochten tijdens Operatie Market Garden.

Bij aankomst in een stromende regen werden de drie Poolse veteranen H. Kubinski, K. Staszkiewicz en J. Wojciechowski onthaald met een staand applaus van het aanwezige publiek. Kransen werden gelegd door de burgemeesters van de gemeenten Overbetuwe, Arnhem en Renkum evenals de Poolse ambassadeur en diverse andere vertegenwoordigers waaronder van partnergemeenten, een Poolse delegatie uit Lubelskie en de familie van Generaal Sosabowski welke destijds de 1e Poolse Onafhankelijke Parachutistenbrigade aanvoerde.

Tijdens de ceremonie werden toespraken afgewisseld met zang van het jeugdkoor Driel met 'Promyki Krakowa' en werd er gespeeld door muziekvereniging Concordia uit Driel. In het bijzonder de uitvoering van The Last Post en de Reveille waren indrukwekkend.

Tijdens de receptie na de kerkdienst ontving de Stichting Driel-Polen en de Gemeente Overbetuwe de 'Commemorative Medal of the Lubelskie Voivodeship' deze medaille is toegekend voor de rol die de Stichting Driel-Polen al die jaren samen met al haar vrijwilligers heeft gespeeld voor het behoud van de nagedachtenis van de rol die de 1e Poolse Onafhankelijke Parachutistenbrigade heeft betekend aan de operatie Market Garden.

De medailles werden in ontvangst genomen door de voorzitter van stichting Driel-Polen Arno Baltussen en de burgemeester van Overbetuwe Toon van Asseldonk.

Uitreiking van de 'Commemorative Medal of the Lubelskie Voivodeship’ . (foto: T. de Jong)
Uitreiking van de 'Commemorative Medal of the Lubelskie Voivodeship’