Rinke Nijburg en Andries van Rossum, met op de achtergrond het resultaat van hun tiende performance in 2014.
Rinke Nijburg en Andries van Rossum, met op de achtergrond het resultaat van hun tiende performance in 2014.

Kunstcafé Overbetuwe

naar Hemmen

HEMMEN - Elke laatste vrijdag van de maand is er een Kunstcafé Overbetuwe. Die van 28 september valt samen met een spannende Performance van kunstenaar Rinke Nijburg en componist Andries van Rossum in Hemmen. Zij gaan in De Oude School in Hemmen van 20.30 – 21.30 uur tegelijkertijd live schilderen en componeren. Daarom deze keer een Kunstcafé in Hemmen en niet -zoals gebruikelijk- in Elst.

Rinke en Andries zijn uitgenodigd in het kader van de grote Kunst- en Culturrmanifestatie in Zetten/Hemmen. Rinke was eerder te gast bij Kunstcafé Overbetuwe. Die avond werd als zeer inspirerend ervaren door de bezoekers. Een goede reden om ons opnieuw te laten inspireren.

Het idee van Music-Drawing-Performances (MDP) was afkomstig van Johan Luijmes. In Overbetuwe welbekend als organist van de Grote Kerk van Elst, maar niet minder bekend in de rest van de wereld. In 2008 begonnen Rinke en Andries aan een eerste reeks Performances bij Intro In Situ in Maastricht, waar Luijmes destijds directeur was.

In de meest recente optredens heeft Van Rossem het spelen van bestaande composities ingeruild voor het improviseren op vleugel of piano. Vóór elke performance spreken Van Rossem en Nijburg een duidelijk thema of motief af waarop ze zich beiden richten. Op een groot en leeg tekenvel ziet het publiek een tekening ontstaan; in de marges van het beeld verschijnen soms handgeschreven commentaren. Tegelijkertijd ontstaat een eenmalig muziekstuk. Wanneer de muziek eindigt, eindigt ook het tekenen. (Reserveren gaat via www.wdh2018.nl).