Aantal zelfdodingen vraagt om gezamenlijke preventieaanpak

REGIO - Jaarlijks overlijden in Nederland ongeveer 1.900 mensen door zelfdoding. Het aantal zelfdodingen is door de jaren heen gestegen, ook in Gelderland-Zuid. In het kader van Wereld Suïcide Preventie Dag brengt de GGD de regionale cijfers naar buiten. Met als doel het probleem van suïcide en het belang van een gezamenlijke preventieve aanpak verder onder de aandacht te brengen.

In 2013 tot en met 2017 pleegden 348 personen suïcide in de regio Gelderland-Zuid. Bijna driekwart van hen was man. In de leeftijdscategorie 40-60 jaar kwam zelfdoding het vaakst voor. Waarom mensen een einde aan hun leven maken, is moeilijk te zeggen. Er zijn risicofactoren die mogelijk een rol spelen, zoals: psychische problemen, verslaving, sociale omstandigheden, persoonlijkheidskenmerken, traumatische gebeurtenissen of eerdere ervaring met een suïcidepoging.

Preventie van suïcide is complex en vraagt om een sluitende aanpak. Een aanpak die zich richt op het signaleren en helpen van inwoners bij wie specifieke risicofactoren spelen. Om deze sluitende aanpak te realiseren investeren lokale partners uit het sociale (zorg)domein in samenwerking.

Kent u zelf iemand die (mogelijk) rondloopt met suïcideplannen, bel dan 0900 0113.

Klassiek concert in theater de KiK

ELST - Op zondagmiddag 16 september om 14.30 uur is er een klassiek concert van Elzbieta Rózycka-Przybylak en Izabela Ceglinska in theater De KiK.

Izabela Ceglinska (violist) en Elzbieta Rózycka-Przybylak (pianist) studeerden cum laude en met onderscheiding af in Polen. Zij volgden masterclasses in Polen, Duitsland en Tsjechië en zijn beiden hoogleraar muzikale kunst. Ze wonnen vele prijzen, werken met grote artiesten, zijn in Polen bekend van radio en televisie en geven concerten in Polen en het buitenland.

Werken van Mozart, Beethoven en Prokofjev staan op het programma bij Theater De KiK. Aanvang: 14:30 uur, kaarten (inclusief) drankje zijn voor vijftien euro te bestellen via www.theaterdekik.nl. Een voorbeeld staat op YouTube: https://youtu.be/8ohU0KwCVPM.