Lezing Floris Cohen in Zetten

ZETTEN - Over en naar aanleiding van Het knagende weten spreekt Floris Cohen op zondag 16 september om 10.00 uur in de Vluchtheuvelkerk in Zetten. Zoals altijd is iedereen er welkom.

Wat hebben religie en wetenschap eigenlijk met elkaar te maken? Kunnen we aan studie van de natuur een godsbewijs ontlenen? Waarom kreeg Galilei het aan de stok met de paus en met de Inquisitie? Had dat echt te maken met zijn stelling dat de zon in het middelpunt van ons zonnestelsel staat, of was er iets anders aan de hand? Hoe ging Charles Darwin om met het conflict tussen zijn evolutietheorie en zijn godsdienstige opvoeding? En wat valt er, zelfs door een atheïst, in te brengen tegen de stelling van de bekende evolutionair bioloog Richard Dawkins, voorheen gelovig christen, dat geloof wetenschappelijk nagenoeg bewijsbare onzin is, en nog kwaadaardige onzin ook? Hoe kan het dan dat er zoveel gelovige wetenschappers zijn geweest en nog steeds zijn?

Over deze en andere vragen schreef de wetenschapshistoricus Floris Cohen het hooggeprezen boek 'Het knagende weten', dat twee jaar geleden verscheen. Prof. dr. Floris Cohen is hoogleraar in de vergelijkende geschiedenis van de natuurwetenschap aan de Universiteit Utrecht. Eerder schreef hij onder meer 'De herschepping van de wereld. Het ontstaan van de moderne natuurwetenschap', waarvoor hij de Eurekaprijs ontving voor het beste boek van het jaar 2007 dat wetenschap voor een breed publiek toegankelijk maakt.