'Fusie'-taart voor alle scholen.
'Fusie'-taart voor alle scholen. Eigen foto

21 schoollocaties in één stichting voor openbaar onderwijs

BETUWE - Per 1 augustus zijn Onderwijsgroep Spoenk en stichting Fluvium samengegaan in Fluvium Openbaar Onderwijs. Eenentwintig openbareschoollocaties vallen vanaf die datum onder één bestuur.

Dankzij de samenwerking tussen de twee onderwijsorganisaties kan de kwaliteit van de scholen in kleine kernen beter worden geborgd en verder verhoogd. Jeroen Goes, voorzitter van de gefuseerde stichting zegt daarover: “Kwaliteit wordt natuurlijk op de scholen zelf gemaakt. Door de samenwerking versterken we de gehele organisatie. Het vraagt nogal wat van een school om de ontwikkelingen in de maatschappij en de verplichtingen van de overheid goed te volgen. We hebben nu één stafbureau met vijf medewerkers dat alle circa tweehonderd medewerkers van de verschillende scholen faciliteert. Iedere school heeft binnen zijn eigen omgeving daarbij zijn eigen uitdaging. Als stichting dringen we de bureaucratie zoveel mogelijk terug en leggen we de autonomie bij de scholen.” Onderwijsgroep Spoenk en stichting Fluvium werken al sinds 2013 samen in een personele unie. Daarbinnen wordt personeel uitgewisseld waar nodig en ook inhoudelijk wordt er op verschillende thema’s samengewerkt. In het komende jaar worden er kennissessies voor de personeelsleden georganiseerd waarin kennis wordt opgedaan en uitgewisseld.

Goes: “Als stafbureau staan we dicht bij de scholen. We doen het samen. Wij zijn ervoor om belemmeringen weg te nemen en te ontzorgen waar dat mogelijk is. Fluvium Openbaar Onderwijs heeft oog voor de autonomie van de leerkracht. Het moet door de hele lijn kloppen."