Vrouwtje sperwer aan het begin van haar ontbijt. (foto: Henk van der Kooij)
Vrouwtje sperwer aan het begin van haar ontbijt. (foto: Henk van der Kooij)

Een wreed ontbijt?

KESTEREN - Je zult op een ochtend (21 aug.) maar na een vredige nacht je keuken instappen om te ontbijten en oog in oog staan met een roofvogel op zeseneenhalve meter afstand! We keken elkaar even face to face aan. Toen ben ik snel weggeslopen om mijn camera te halen.

Bij terugkomst stond de vogel nog op dezelfde plek. Door het keukenraam heen, vandaar de rode vlek in de hoek, de roofvogel voor mijn vogelfacebook vastgelegd. Het was een volwassen vrouwtje sperwer (van 35-40 cm, een mannetje is kleiner, zo' n 30-35cm) dat zojuist een duif, een Turkse tortel had geslagen. Vergeleken met een havik, heeft een sperwer dunne poten en in tegenstelling tot de havik, mijdt de sperwer stedelijke gebieden en tuinen niet. Het is zelfs de meest algemene roofvogel in stedelijk gebied. Hoewel ik rond Kesteren de buizerd meer hoor en zie.
De sperwer maakt gebruik van dekking om prooi, voornamelijk vogels, te verrassen. De afgelopen jaren heb ik het verschillende keren bij mijn huis meegemaakt dat een turkse tortel door een sperwer gepakt, geplukt en opgegeten werd. Wreed? Het wonderlijke is dat het aantal turkse tortels, voor zover ik kan waarnemen in mijn omgeving, niet afneemt. Waarschijnlijk is er een biologisch evenwicht: de aantallen broedparen zijn jaarlijks ongeveer constant. Ik (Henk van der Kooij) geef wel toe dat het ontbijt van de sperwer mijn ontbijt niet is.