(foto: @ BOIC)
(foto: @ BOIC) Foto:

The Island generale repetitie voor volgend jaar

REGIO - Herinneringsweekend The Island 2018 op 12, 13 en 14 oktober, wordt de generale repetitie voor de herdenkingen in 2019. Het is dan 75 jaar na Market Garden en voor de Betuwe 75 jaar na de strijd in de Betuwe.

Er worden trainingen gehouden voor Mockbattles. Dit zijn schijngevechten waarbij gebruik wordt gemaakt van echte wapens met losse flodders. Daarnaast worden bijzondere acties nagespeeld en geoefend. Denk aan het terughalen van de ingesloten Britse en Poolse para's van Oosterbeek, operatie Berlin. Maar natuurlijk ook een Mockbattle in het teken van Crossroads. Een in de serie Band of Brothers verfilmde actie waarbij Amerikaanse 101st Airbornes een Duitsers overmacht weten terug te drijven tot over de Rijn. Deze heroïsche acties worden geoefend om volgend jaar, samen met vele andere re-enactors, er een groot schouwspel van te maken. Gidsen zijn aanwezig om uitleg te geven van hetgeen u te zien krijgt.

Op het authentiek legerkamp zijn diverse displays te zien waarbij de 150 re-enactors de omstandigheden van toen zo origineel mogelijk uitbeelden. Hierbij wordt gebruik gemaakt van veel originele of identieke materialen en uitrustingsstukken. Er worden onder andere een hospitaal, een hoofdkwartier met radiopost, een mitrailleur stelling, een mortierstelling en een uitkijkpost tot in de kleinste details uitgebeeld. Verder zijn er onder andere wapendemonstraties en worden patrouilles of aanverwante activiteiten uitgebeeld. Op het kamp zijn ook vele originele voertuigen te zien. Meer info staat op www.theisland.boic.nl.