Koos Nijssen, Leefbaar Reeth, spreekt de zaal in Valburg toe over de plannen voor een railterminal. (foto: Peter de Vos)
Koos Nijssen, Leefbaar Reeth, spreekt de zaal in Valburg toe over de plannen voor een railterminal. (foto: Peter de Vos) Foto:

Druk bezochte bewonersavond in Valburg

over plannen voor railterminal Betuwelijn

VALBURG - Op donderdagavond 23 augustus kwamen zo'n honderd mensen bijeen in Valburg voor een openbare avond 'Overbetuwe Overbelast' georganiseerd door de lokale SP. Centraal stonden de provinciale plannen voor een railterminal aan de Betuwelijn bij Valburg. Op de geanimeerde avond werd duidelijk dat veel bewoners van Overbetuwe niet zitten te wachten op nog meer overlast. Provincie en gemeente kunnen rekenen op actief verzet van bewoners.

Zaal de Viersprong in Valburg zat meer dan vol op donderdagavond 23 augustus toen Koos Nijssen van buurtvereniging Leefbar Reeth als eerste een presentatie gaf. Als direct betrokken omwonende heeft hij jaren constructief meegepraat over de plannen voor containeroverslag maar ziet hij zich nu genoodzaakt aan de noodrem te trekken. Hij maakt zich zorgen over geluidsoverlast, extra vrachtwagens, onduidelijkheid over de veiligheid en de gevolgen voor de leefbaarheid voor de mensen in het buurtschap en in andere delen van Overbetuwe. Statenlid Maurits Gemmink (SP Gelderland) gaf aan hoe zijn verbazing steeds groter wordt, elke keer dat de railterminal in de provincie besproken wordt. Het project kost tientallen miljoenen en de kans dat het financieel nog veel slechter uitpakt, wordt elke keer groter. Gemmink heeft grote twijfels over de economische voordelen en ziet de overlast in een toch al zwaar belast stukje Betuwe toenemen. Auke Verhaaf uit Slijk-Ewijk, gaf een kijkje in de keuken van de succesvolle acties die aan het begin van dit millennium gevoerd zijn tegen het MTC (Multimodaal Transportcentrum), de nog veel grootschaligere voorganger van de huidige plannen.

Na de pauze kwamen de mensen in de zaal aan het woord in een discussie geleid door avondvoorzitter Eric van Kaathoven (SP Overbetuwe). Uit de vele vragen en opmerkingen bleek duidelijk dat mensen niet zitten te wachten op een railterminal bij Valburg. Een deel van hen wil zelfs op zoek naar manieren om deze tegen te houden. In een vervolg op de avond met het motto 'Overbetuwe Overbelast', zullen bewoners en organisaties kijken hoe dit het beste aangepakt kan worden. Wie zich hierbij aan wil sluiten, kan zich melden bij de organisatie.