Veren gevonden op het landgoed.
Veren gevonden op het landgoed.

Dierengeluiden: Natuurkracht

HETEREN - Na een erg warme en droge periode zag alles er dor en droog, soms zelfs dood uit. Je zou zeggen dat de winter al begonnen was. Maar als dan het weer anders wordt, het iets koeler wordt en het gaat regenen. Dan loopt alles weer uit.

Het gras wordt weer groen, de bomen zien er ineens een stuk gezonder uit en er komen zelfs weer kruiden op die nog gaan bloeien. De warmte van de grond en het vocht maken dat er langs de dijk ineens weer witte, gele en nog enkele blauwe bloemen staan. Niet zo veel als andere jaren, maar toch. In mijn tuin heb in een jonge eik die al helemaal in herfstooi was, met alleen maar gele blaadjes die afvielen. Wij dachten al dat de boom dood was, maar na de regen komen er weer allemaal jonge groene blaadjes aan. Ja dat is natuurkracht, bijna alles hertelt zich. Aan de andere kant is alles wel wat van slag, planten die in het voorjaar horen te bloeien krijgen hier en daar bloemen, de vruchten van de bomen zijn eerder volgroeit en het fruit is eerder plukrijp.

Ook de stoofperen die bij ons bij de boerderij staan zijn al bijna zover dat ze geplukt kunnen worden. Dat is in jaren met een normale Nederlandse zomer pas in oktober het geval. Nog even en je kunt bij ons aan de Uilenburgsestraat 1 in Heteren stoofperen komen plukken.

Deze peren zijn gratis mee te nemen, maar een donatie voor de boerderij is natuurlijk altijd welkom. De boerderij is een A|NBI-instelling, wat betekent dat als je een gift stort op NL 75 RABO 0315 1559 73, deze van de belasting aftrekbaar is. Wil je meer over ons weten, like dan onze facebookpagina: www.facebook.com/kinderboerderijoverbetuwe.