Een vrouwtje gele luzernevlinder rustend in binnenberm van de Marsdijk onder Rhenen. (foto: Henk van der Kooij)
Een vrouwtje gele luzernevlinder rustend in binnenberm van de Marsdijk onder Rhenen. (foto: Henk van der Kooij) Henk van der Kooij

Het is geel, heeft een acht, fladdert en trekt!

BETUWE - Waterschap Rivierenland heeft in de periode 2014-2017 de dijk tussen Opheusden en Hagestein versterkt. Een groot deel van de dijk is na de dijkverbetering ingezaaid met een bloemrijk mengsel.

Op mijn (Henk van der Kooij) vraag aan dijkbeheerder Wim Cornelissen van het waterschap, antwoordde hij mij dat er bij Kesteren naast diverse grassoorten het margrietenmengsel was gebruikt. Een opmerkelijke soort van dit mengsel is momenteel de cichorei (een plantensoort die tot hetzelfde geslacht behoort als witlof en andijvie!). Iedereen die de laatste tijd vanaf Opheusden over de rivierdijk naar het Westen heeft gefietst, heeft ongetwijfeld van het blauwe cichoreitapijt genoten. Want de nu bloeiende cichorei domineert. Wist u trouwens dat de cichoreiwortel tot in de Tweede Wereldoorlog gebruikt werd als surrogaatkoffie?


Op 20 augustus fietste ik over de Marsdijk. Tegenover Rhenen zag ik boven het cichoreitapijt een gele vlinder. Gelijk afgestapt en geprobeerd de verschijning fotografisch vast te leggen. Niet zo eenvoudig want de vlinder vlinderde veel en bij het gaan rusten op een plant werden de vleugels dichtgeklapt. Maar wat een beauty: geel met grote groene ogen! Met geen mini-drone te vergelijken! Al determinerend (via www.vlinderstichting.nl) kwam ik thuis uit op de gele luzernevlinder. Kenmerkend voor deze soort is de witte acht (8) op de onderkant van de achtervleugel. De onderste cirkel van de ‘8’ is veel groter dan de bovenste. Een schaarse Midden-Europese trekvlinder die in wisselende aantallen per jaar in Nederland wordt gezien, vooral in het zuidoosten. Bijzonder boeiend!