Afbeelding
Foto:

Handel en fraai schouwspel gaan hand in hand op de Elster Paardenmarkt

ELST - Het is weer bijna zover. Op 3 september aanstaande wordt voor de 758ste keer de Elster Paardenmarkt georganiseerd. In vroeger jaren het startschot van het seizoen waarbij boeren, reizigers en transporteurs op zoek gingen naar hun nieuwe metgezel. Immers, alles gebeurde met behulp van de edele viervoeters.

Tegenwoordig een van de weinige plekken waar een groot aanbod van paarden en vele maten pony's verhandeld worden en tevens exportcertificering plaats kan vinden.

Ogenschijnlijk is de opzet niet veel veranderd ten opzichte van de vorige edities. De rood witte barrières worden ook dit jaar geplaatst zodat er een duidelijke scheiding komt tussen de plaats waar bezoekers veilig kunnen toekijken en de ruimte voor de handelaren die willen kopen en verkopen. Ook dit jaar ligt er veel stro onder de paarden en pony's en is er ruim hooi en water beschikbaar voor de dieren. De monsterbanen zijn gesitueerd in de Korte Kerkstraat en het Sikkepaadje. Elke keer weer een prachtig gezicht hoe dieren zich daar van hun beste kant kunnen laten zien en kopers een prima indruk krijgen van de kwaliteit van het dier waar hun oog op gevallen is.

Achter de schermen is echter hard gewerkt om de markt toekomst bestendig te houden. Wet- en regelgeving worden pro-actief toegepast. Niet alleen omdat de overheid richtlijnen uitvaardigt en sommige maatschappelijke organisaties die nut en noodzaak van paardenmarkten achterhaald vinden tegemoet te komen. Maar ook om verkopers in de gelegenheid te stellen geleidelijk aan toekomstige ontwikkelingen te laten wennen. Daarom worden de toelating van paarden tot de markt nog beter gecontroleerd en de aanvangstijd een uur later.

Daarnaast geeft de organisatie aan trots te zijn dat de Elster Paardenmarkt als eerste markt in Nederland de export mag faciliteren volgens de nieuwe wetgeving die onlangs is ingegaan. Ook daarmee draagt de Elster Paardenmarkt uit dat ze steeds toekomstgericht actief wil zijn.

Elk jaar is het weer afwachten hoeveel viervoeters de Dorpsstraat van Elst onder hun benen zullen voelen. Was er tot twee jaar geleden een teruggang in de aanvoer; het tij lijkt gekeerd. Vorig jaar zijn er ongeveer 350 dieren meer aangevoerd dan het jaar ervoor. Enerzijds wordt de economische opleving van Nederland als mogelijke veroorzaker gezien. Er wordt dus weer meer gefokt dan tien jaar geleden; anderzijds werpen de inspanningen op gebied van inrichting van de markt en de veiligheid hun vruchten af. Kopers en verkopers reizen graag af naar Elst.

Maar er is natuurlijk veel meer te beleven in Elst op de eerste maandag van September. Op het plein worden demonstraties gegeven van het beslaan van paarden, een vakterm voor het aanbrengen van nieuwe ijzers, is er een voltige en vindt om elf uur de trekking plaats van de loterij. Even verderop in de Dorpsstraat, daar waar de paardenmarkt overgaat in de warenmarkt is voor het derde jaar op rij de streekmarkt. Een grote verscheidenheid van oude ambachten worden tentoongesteld en groot en klein kan zelf hamer en aambeeld ter hand nemen om een fraai stukje smeedwerk te maken daarbij geassisteerd door de familie Pronk uit Andelst. Het laatste stuk van de dorpsstraat is gereserveerd voor de warenmarkt en de afronding wordt dit jaar wederom verzorgt door de leden van de Ewijkse Brug, de oude trekkerclub die een aantal fraaie exemplaren tentoon zal stellen.

Natuurlijk staat de Elster horeca weer klaar om u van een drankje te voorzien. Of het nu is om te netwerken of alleen om je vrienden en kennissen te ontmoeten; Elst blijft de plek om dat te doen. Om nog een poos na te genieten van de eerste maandag in september is sinds jaar en dag de Elster Mik te koop. In het weekend voorafgaand aan de markt bij de bij Albert Heijn en Jumbo en op de dag zelf in de kraam voor het gemeentehuis. Geniet ervan.

Afbeelding