Initiatiefnemer Jeroen Kolkman uit Elst laat de poster van de bewonersavond zien. Locatie, viaduct bij Betuwelijn en A15 bij Valburg.
Initiatiefnemer Jeroen Kolkman uit Elst laat de poster van de bewonersavond zien. Locatie, viaduct bij Betuwelijn en A15 bij Valburg. Foto:

Bewonersavond over plannen railterminal aan Betuwelijn

VALBURG - Op donderdag 23 augustus is er een bewonersavond over de plannen voor een railterminal aan de Betuwelijn bij Valburg. De avond 'Overbetuwe Overbelast!' wordt gehouden van 20.00 tot 22.00 uur in Zaal Viersprong, Reethsestraat 1 in Valburg.

Onderwerp van gesprek zijn de plannen van de provincie Gelderland om tientallen miljoenen euro's te stoppen in nieuwe railterminal voor de overslag van containers van de trein (Betuwelijn) naar vrachtwagens en andersom. Dat moet gebeuren bij Valburg. Die overslag kan leiden tot verslechtering van de leefbaarheid van de Overbetuwse buurtschappen en dorpen die er in de buurt liggen: Valburg, Eimeren, Reeth, Ressen, Slijk-Ewijk, Elst (zuid) en Oosterhout. Er zijn zorgen over geluidsoverlast, mogelijke veiligheidsrisico's, extra vrachtverkeer en over de gevolgen voor natuur en landschap.

Na de zomer komt er een zogenoemd Inpassingsplan van de provincie Gelderland en de gemeente Overbetuwe dat de komst van een containeroverslag mogelijk moet maken. Daarna heeft iedereen die daar niet blij mee is zes weken om aan te geven waarom hij of zij er niet meer eens is.

Tijdens de avond in Valburg zijn er presentaties van bewoner Koos Nijssen (Leefbaar Reeth), statenlid Maurits Gemmink en een interview met de actievoerders die destijds de komst van het grootschaligere plan MTC tegen gehouden hebben. Daarna is er ruimte voor gesprek en debat onder leiding van avondvoorzitter Eric van Kaathoven uit Elst (oud-fractievoorzitter SP Gelderland).

De avond wordt georganiseerd door SP Overbetuwe. Toegang is gratis. Aanmelden kan op gelderland@sp.nl.