De heer Smit, rijdend op zijn Grand Prixpaard Thai-Bo.
De heer Smit, rijdend op zijn Grand Prixpaard Thai-Bo. Foto:

Trainingsstal Smit in Herveld

HERVELD - Sinds 2010 heeft Yorick Smit zijn trainingsstal gevestigd in Herveld-Zuid. Samen met zijn vrouw Laura runt hij met succes een paardenbedrijf. Tot enige jaren terug had hij naast de trainingsstal en pensionstal ook nog de manege die hij van zijn voorganger had overgenomen.

Aangezien Yorick zich meer en meer met de handel en ook het fokken van paarden ging bezig houden is hij met de manege gestopt. De manegepaarden zijn allemaal verkocht aan een andere zeer goede manege, zodat de paarden en de pony's bij elkaar konden blijven. De paarden die hij nu nog in zijn stalling heeft staan zijn of van hem of van zijn vrouw of van pensionklanten.

Hoewel Yorick jaren terug als gevolg van een zwaar ongeval zeer ernstig gewond is geraakt met forse blijvende beperkingen, rijdt hij zelf tot heden zelfs Grand Prix, het hoogste niveau in de dressuur. Fysiek is dat eigenlijk niet meer mogelijk, maar het actief werken met en rijden van paarden is zijn leven, zijn passie. Daarnaast is hij vanwege deze verwondingen door de bondscoach gevraagd zich aan te sluiten bij de pararuiters. Yorick is verder een veelgevraagde jury in de dressuur. Kortom, een man met veel talent en knowhow.

Ieder buitenseizoen wordt bovendien door de rijvereniging Herveld en omstreken iedere donderdag een dressuurwedstrijd verreden. Van heinde en verre komen de deelnemers (en juryleden) omdat de rijomstandigheden bij Trainingsstal Smit optimaal zijn en de sfeer zeer professioneel en toch gemoedelijk is. Ook veel topdressuurruiters brengen hun jongere paarden graag uit tijdens deze wedstrijden, vanwege het intieme en plezierige karakter.

Verder worden er maandelijks door Yorick clinics georganiseerd op de locatie. Deze worden gegeven door Nederlandse topruiters. Deze clinics worden zeer druk bezocht en in combinatie met de wedstrijden hebben ze Herveld in de paardenwereld goed op de kaart gezet. Yorick en Laura zijn hardwerkende mensen met hart voor het bedrijf en de dieren. Van 's morgens vroeg tot 's avonds laat zijn zij zeven dagen per week met het bedrijf bezig.

Vakantie is een onbekend woord. De paarden en pony's krijgen het hele jaar door, ook tijdens het weideseizoen, driemaal daags brok en driemaal daags ruwvoer. In overleg is altijd anders mogelijk, alles in het belang en welzijn van de paarden en pony's. Zo is er nu met het warme weer een hitteprotocol ingesteld. Dit betekent dat de paarden in de ochtend de weide in gaan en vaak voor twaalf uur al binnen zijn, zodat ze niet lang in de brandende zon hoeven te staan. Er wordt goed gekeken naar de behoefte van de paarden en daar zoveel mogelijk in voorzien. Binnen het bedrijf is er altijd de mogelijkheid om vragen te stellen en hier wordt veelal ook gebruik van gemaakt. Of het nu gaat over bloedlijnen van paarden, trainingen of het vastlopen bij een training, verzorging en gezondheid: Trainingsstal Smit staat altijd open voor een goed gesprek.