De Blauwe Bever onderweg naar Culemborg (foto: Stichting Rijnoevervaarten
De Blauwe Bever onderweg naar Culemborg (foto: Stichting Rijnoevervaarten

Met de Blauwe Bever naar Culemborg

MAURIK - Op 14 augustus vaart het safarischip De Blauwe Bever naar een groen Rijksmonument, een unieke groenaanleg uit 1640. Ernaast liggen nieuwe landgoederen en natuurontwikkelingsgebieden. Alles in één wandeling te zien.

Het schip vertrekt van het Eiland van Maurik over de Lek westwaarts, richting de Redichemse Waard. Daar legt de Blauwe Bever aan en de passagiers wandelen over de zomer- en winterdijk naar Het Rondeel. Het is een uniek bewaard gebleven voorbeeld van beplanting uit de Renaissance, een Rijksmonument. Onderweg zal de gids wijzen op de flora van het rivierengebied. Naast dit gebied zijn de laatste 10 jaar nieuwe landgoederen ontwikkeld. Beleef het verschil! Op de terug wandeling langs de winterdijk krijgt de deelnemer een mooi uitzicht op de natuurontwikkeling in een deel van de Beusichemse Waard. Om ongeveer 17.00 uur is de Blauwe Bever terug bij het eiland van Maurik. Voor meer informatie en /of reserveren zie: www.deblauwebever.nl/reserveren

Wie wint de eerste Duurzaamheidsprijs Overbetuwe?

OVERBETUWE - Welke organisatie en welke persoon hebben het beste idee, het mooiste plan of het meest kansrijke project om Overbetuwe duurzamer te maken? Dat is de vraag waar de jury van de Duurzaamheidsprijs Overbetuwe zich de komende maanden over gaat buigen.

De gemeente Overbetuwe organiseert deze wedstrijd dit jaar voor de eerste keer. Kandidaten kunnen zich met ingang van vandaag aanmelden. Een onafhankelijke jury beoordeelt de inzendingen, en voor de winnaars in beide categorieën is er een prijs van 1250 euro beschikbaar. De uitreiking vindt plaats in oktober. 'Er gebeurt al veel moois op het gebied van duurzaamheid in Overbetuwe', zegt wethouder Dimitri Horsthuis-Tangelder. 'Met de Duurzaamheidsprijs willen we mensen en organisaties die zich inzetten voor duurzaamheid, extra in het zonnetje zetten. En door hun ideeën verder te verspreiden, brengen we ook andere mensen weer op nieuwe ideeën. Want duurzaamheid is niet alleen nodig, maar ook leuk. Zo werken we samen aan een betere wereld voor morgen.' Welke ideeën en projecten komen in aanmerking? Alle ideeën en projecten die te maken hebben met 'duurzaamheid in Overbetuwe', kunnen worden aangemeld. En 'duurzaamheid' is een breed begrip: het kan gaan om energiebesparing, CO2- vermindering, waterbesparing, hernieuwbare energie, hergebruik van materialen, eerlijke handel, vergroening, natuurbehoud, afvalscheiding, mobiliteit, biodiversiteit enz. enz. Wel hanteren we als criterium dat het project of idee in 2017, 2018 of 2019 uitgevoerd is of kan worden. De Duurzaamheidsprijs Overbetuwe is er in twee categorieën: 1. Voor individuele inwoners van Overbetuwe 2. Voor bedrijven, organisaties, verenigingen, instellingen, scholen enz. die in Overbetuwe gevestigd zijn Het inzenden van plannen, projecten en ideeën kan tot maandag 1 oktober via duurzaamheidsprijs@Overbetuwe.nl Meer informatie over de Duurzaamheidsprijs Overbetuwe staat op www.overbetuwe.nl/duurzaamheidsprijs.