Afbeelding
Foto:

Heteren start met ultieme poging realisatie dorpshart

HETEREN - De Heterenaren weten het al decennialang: ''Er klopt iets niet in Heteren, er is geen hart!" In het centrum van het dorp wacht al jarenlang een gapend gat op de invulling van een toekomstbestendig centrumplan. Er is veel overleg aan voorafgegaan, maar nu is het dan echt zover: het dorp neemt het heft in eigen hand en start met de realisatie van een gedegen plan om tot een kloppend Hart van Heteren te komen.

Onder leiding van de dorpsraad, Heteren Sociaal en de Ondernemers Vereniging zijn alle lokale maatschappelijke organisaties betrokken. Zij hebben onlangs overeenstemming bereikt met de gemeente Overbetuwe over de aanpak. Op dinsdag 21 augustus aanstaande worden alle geïnteresseerden geïnformeerd over hoe Heteren zelf invulling gaat geven aan haar dorpshart. Iedereen is vanaf 19:30 uur welkom in zalencentrum De Bongerd te Heteren.

Er lag toch al een uitgebreid plan voor een dorpsplein met winkelruimte? Dat klopt, de projectontwikkelaar is er niet in geslaagd om de lang beloofde winkelruimte te ontwikkelen en te verkopen aan een belegger. De huurprijs die door de belegger wordt gevraagd is te hoog en daar schrikken ondernemers van terug. Om deze reden voelt de projectontwikkelaar zich genoodzaakt het plan aan te passen om met name woonruimte te realiseren. Hierdoor kunnen de lokale ondernemers hun krachten niet bundelen en ontstaat er geen levendig plein voor ontmoeting. Heteren heeft een kloppend hart nodig om toekomstbestendig te worden! Zonder dit hart verdwijnt de energie uit het dorp en gaan mensen verhuizen. Het bestaande centrumplan biedt deze mogelijkheid, aanpassing van het plan naar alleen woningen is ongewenst en leidt bovendien tot nog meer vertraging.


Lokale maatschappelijke organisaties hebben daarom de handen ineen geslagen om het bestaande plan alsnog te realiseren. De oplossing ligt in een ontwikkeling van de winkelruimte zonder winstoogmerk: een maatschappelijke businesscase . De gemeente Overbetuwe faciliteert de inwoners van Heteren en stelt geld beschikbaar om deze business case uit te werken. Het doel is herstructurering en centraliseren van winkelvoorzieningen. Heteren gelooft in een totaalconcept en de invulling van het hart van Heteren, dat een versterkende werking heeft voor het dorp en de directe omgeving. Er is vanuit de verschillende lokale organisaties een team van deskundigen geformeerd. Deze groep inwoners die hun sporen hebben verdiend met ontwikkelen en heeft elkaar gevonden.

Het plan van aanpak wordt begeleid door het toonaangevende en ervaren adviesbureau adviesbureau Fresh Forward. Zij zijn gespecialiseerd in het creëren van omgevingen die bijdragen aan een beter leven, waardoor achterstandswijken, kleine kernen en zelfs hele steden zijn gerevitaliseerd. In de tweede helft 2018 gaat een team onder leiding van dit bureau aan de slag. In nauw overleg met gemeente Overbetuwe wordt een team gevormd bestaande uit geïnteresseerde ondernemers aangevuld met investeerders, de projectontwikkelaar, kartrekkers van maatschappelijke organisaties en overige belanghebbenden.

Het doel van het plan is het oprichten van de stichting Hart van Heteren met maatschappelijke doelstellingen. De stichting koopt 1.300 m2 winkelruimte van de projectontwikkelaar en verhuurt of verkoopt deze aan de ondernemers met een hart voor Heteren. Door langdurige en slimme financiering voor vastgoed wordt er een maatschappelijke business-case gemaakt op basis van een sterk, duurzaam, en toekomstbestendig concept. Hierdoor zijn dorpse verhuurprijzen mogelijk en gaan geïnteresseerde ondernemers eindelijk hun handtekening zetten voor een nieuwe winkelruimte of maatschappelijke functie. Hopelijk kan in 2019 eindelijk de schop de grond in voor een gezond kloppend hart voor Heteren, met een versterkende werking voor het dorp, de directe omgeving en ondernemers! Het resultaat is een team van betrokken ondernemers dat niet kan wachten om hier hun winkel te gaan starten en het redactieteam van de stichting staat klaar om de sociale ontmoetingsfunctie in het centrum van Heteren levendig te houden door periodiek en structureel activiteiten te organiseren voor alle inwoners.

Een realistisch plan dat velen zal verrassen en het vertrouwen zal geven dat het dorp hierin echt het verschil kan maken! Wij houden iedereen graag goed geïnformeerd. Alle inwoners, raadsleden, investeerders, (beginnende) ondernemers en andere belangstellenden zijn welkom op dinsdag 21 augustus om 19:30 uur in zalencentrum De Bongerd. Op deze inspirerende avond gaat Fresh Forward uitleggen hoe we dit precies gaan aanpakken. Aanmelden is niet nodig, iedereen is welkom! Geïnteresseerde ondernemers kunnen vanaf vandaag meer informatie opvragen via info@dorpsraadheteren.nl.

Afbeelding