Spinsel van de buxusmot
Spinsel van de buxusmot Foto:

Dierengeluiden: Buxusmot

HETEREN - Een witte nachtvlinder met bruine randen en een spanwijdte van ongeveer 4 cm. De buxusmot. Zij hebben zich de laatste jaren heel erg uitgebreid in Nederland.

Het vrouwtje legt de eitjes in groepjes bij elkaar op een blaadje van de buxus en dan komen er 2 mm grote vuilgele rupsen uit. De rupsjes eten de blaadjes van de buxus en krijgen dan na enkele dagen een bruine lengtestreep en worden ongeveer 5 mm. De volgroeide rupsen kunnen 4 cm groot worden en ze zijn dan fel geel met zwarte stippen. Omdat de buxusmot meerdere generaties in een jaar heeft, hebben de beestjes er totaal geen moeite mee om je hele buxushaag kapot te eten. Door aan de planten te schudden valt een deel van de rupsen er vanzelf uit, verder kun je de spinsels (die op spinnenwebben lijken) verwijderen. In de handel zijn er middeltjes te koop die je kunt gebruiken om de buxusmot te bestrijden. Het beste is het om je buxus vanaf het voorjaar en dan de hele zomer door te controleren.

Als je in het voorjaar geen last hebt van de mot kan hij toch van andere planten overvliegen naar jouw buxus. Dit probleem doet zich gelukkig niet bij ons op Landgoed Overbetuwe voor. Wij hebben nergens buxus staan maar wel veel andere planten bomen en stuiken. Wil je bij ons eens van de natuur genieten kom dan naar onze camping aan de Uilenburgsetraat 3 in Heteren en maak een wandeling over het terrein. De wandeling De Roode Toren loopt ook voor een deel over ons terrein. Je bent altijd welkom en kunt voor informatie kijken op www.boerderijoverbetuwe.nl of bellen met 026 4720707.