Afbeelding
Foto:

Water als wapen

REGIO - Op donderdag 7 juni hebben leerlingen van het Over Betuwe College uit Elst en de Gesamtschule am Forstgarten uit Kleve-Rindern zowel op de dijk bij Elden als in Kleve een luisterkei met een infopaneel onthuld. Dit in het kader van het project Water als wapen.

Wie de QR-code op het infopaneel met zijn smartphone scant, kan er, in drie talen, een verhaal beluisteren over de onderwaterzetting. De luistersteen is onderdeel van de internationale Liberationroute.

Tijdens de tweede wereldoorlog hebben de Duitse troepen de dijk doorgestoken en hebben ze stukken land onder water laten lopen, om te voorkomen dat de geallieerden in noordelijke richting op konden trekken. Naast de onthulling maakte de leerlingen kennis met elkaar en deden ze samen een aantal opdrachten. Ook werden er gedichten voorgelezen. Nikki Waanders uit drie havo heeft een gedicht over vrijheid van Phil Bosmans voorgedragen. Gezamenlijk dingen doen, zorgt voor begrip en wederzijds respect. Het besef dat vrede van groot belang is, wordt onderstreept.