Afbeelding
Foto:

Verse aardappelen uit de Betuwe

RANDWIJK - Verse aardappelen rechtstreeks van de boerderij. Al bijna 100 jaar verbouwt de familie Vroegop aardappelen op de Betuwse klei.

Door de aardappelpoters rond de jaarwisseling in kistjes te zetten, gaan ze uitlopen. Deze voorgekiemde aardappelpoters worden zo vroeg mogelijk in het voorjaar gepoot, met een speciale pootmachine, die er voor zorgt dat de kiemen niet afbreken. Het land eggen en het poten wordt in een keer gedaan, zo wordt er niet gereden waar de aardappelen groeien en het bespaard energie. Door deze manier van poten, de gunstige ligging van de grond en het voorkiemen, kan er vroeg in het seizoen gerooid worden. Dit jaar zijn de eerste Premiére´s op 6 juni gerooid, de eerste Frieslanders en Doré´s op 12 juni.

Bijna dagelijks wordt er gerooid, zodat er altijd verse aardappelen zijn. Verse aardappelen hebben een flinterdunne schil, kunnen niet machinaal gewassen worden en liggen daarom niet in de supermarkt. Verse aardappelen kunt u schillen, schrapen en natuurlijk ook met schil eten. Verse krieltjes en drielingen (iets grotere aardappeltjes dan kriel) zijn ook te koop. De aardappel is een veelzijdige, gezonde voedingsbron. Hij bevat een grote hoeveelheid vitamine B en C, vezels en mineralen. Echte Hollandse rassen worden verbouwd, zoals Premiére, Doré , Obama en Frieslander. Dit zijn vroege rassen. De late rassen die geteeld worden zijn, Bintje, Bildtstar, Agria en Nicola. Deze rassen worden later in het seizoen gerooid.

Ook de uien worden zelf geteeld. Het bedrijf is GlobalGap gecertificeerd, dat wil zeggen dat gecontroleerd wordt hoe de aardappelen en uien geteeld worden en hoe ze in de schuur opgeslagen en gesorteerd worden. Zo bent u verzekerd van een veilig product.

De boerderijwinkel is van maandag tot en met vrijdag geopend van 08.30 tot 18.00 uur, op zaterdag van 08.30 tot 17.00 uur. In de boerderijwinkel wordt behalve aardappelen en uien, ook fruit, streekproducten, hooi en stro (pakjes van 2 ½ kg) verkocht. Later in het seizoen zijn er ook volop zonnebloemen en zo'n 200 soorten pompoenen en kalebassen te koop. Ook kunnen pakken strooisel (houtvezel) en gemalen koolzaad geleverd worden, kijk voor meer informatie op www.vroegop-randwijk.nl. Facebook: Vroegop Randwijk VOF of Facebook: Pompoenenwinkel.

Familie Vroegop, Knopperweg 2, Randwijk; 0488 49129.