Jonge merels
Jonge merels Foto:

Dierengeluiden

In mei leggen alle vogeltjes...

HETEREN - Ja dat is het gezegde: 'In mei leggen alle vogeltjes een ei'. Maar er zijn ok vogels die eerder hun eieren leggen, zoals de blauwe reiger die vaak al in februari eieren legt. Er zijn ook vogels die wel in mei leggen zoals de merel, maar dan ook daarna nog enkele keren later in het jaar.

De eieren van de merel zijn blauwgroen en bedekt met bruinrode stippen. Als na een dag of veertien de jongen uit het ei kruipen zijn ze volledig kaal en liggen doodstil in het nest tot de ouders komen met voedsel. Dan maken ze geluid en spreiden hun bek wijd open om gevoerd te worden. Als ze na nog eens twee weken hun veren hebben verlaten ze het nest, maar zijn dan nog twee tot drie weken afhankelijk van de ouders voor voedsel.

Merelnesten zitten meestal niet hoger dan een meter of twee in struiken, ze zijn goed te vinden. Ook voor katten en kraaien, zodat er veel jongen ten prooi vallen aan deze rovers. Om dit natuurlijke verlies te compenseren leggen merels veel en meerdere keren per jaar eieren. Kijk eens goed rond in de tuin, misschien kun je een merelnest vinden. Ook bij ons op Landgoed Overbetuwe zijn vast meerdere merelnesten te vinden. Je kan altijd bij ons komen kijken of je nesten kan vinden. Vind je die niet dan kun je in de kinderboerderij genieten van allerlei jonge dieren. De Boerderij Overbetuwe vind je aan de Uilenburgsestraat 1b in Heteren.

Voor meer informatie kun je kijken op www.facebook.com/kinderboerderijoverbetuwe. Wil je informatie over de aanstaande rommelmarkt of kinderfeestjes mail dan naar info@campingoverbetuwe.nl of bel met 026 4720707.