Nijlganzen met jongen
Nijlganzen met jongen Foto:

Dierengeluiden:

Bewoond nest

HETEREN - Ja, het nest dat de uilenwerkgroep in onze spar heeft geplaatst wordt bewoond. Helaas is het geen ransuil die er zijn intrek heeft genomen maar een nijlgans. Eigenlijk zijn we daar niet zo blij mee, want nijlganzen zijn exoten die oorspronkelijk uit de Nijldelta in Afrika komen.

Ze zijn het eerst in Nederland gezien in 1967 en daarna zijn de aantallen snel toegenomen. Het zijn bijzonder agressieve dieren die er niet voor terugschrikken andere vogels, zoals grauwe ganzen of kraaien, van hun nest te jagen en soms zelfs de kleintjes hiervan te verdrinken. Als ze eenmaal zelf een nest hebben wordt dat door zowel het mannetje als het vrouwtje fel verdedigd. Ook het broeden en opvoeden van de jonge vogels gebeurt door zowel het mannetje als het vrouwtje.

Als na zo’n 30 dagen de eieren uitkomen duurt het nog bijna zeventig dagen voor de jongen het nest zelfstandig vliegend verlaten. Het gezin zal dan nog tot eind van de zomer bij elkaar blijven. Nijlganzen leven hoofdzakelijk op het land, maar wel altijd in de buurt van water. Dus over zo’n drie maanden zullen we rond de kinderboerderij Nijlganzen met jongen kunnen zien. Komen jullie dan kijken? De kinderboerderij ligt aan de Uilenburgsestraat 1b in Heteren. Voor informatie over onze activiteiten en (kinder)feestjes kun je kijken op www.facebook.com/kinderboerderijoverbetuwe of je belt met 026 4720707. Je kunt natuurlijk ook mailen met info@campingoverbetuwe.nl.