(foto: Stichting Topbasketball Lingewaard/Lekdetec.nl Batouwe)
(foto: Stichting Topbasketball Lingewaard/Lekdetec.nl Batouwe) Foto:

Titelstrijd weer tegen Grashoppers, finale weer thriller?

Basketbalsters Batouwe 'bijna' beste

De halve finale play-offs was een kopie van vorig jaar. Lekdetec.nl/Batouwe uit Bemmel versloeg Dozy Den Helder wederom al in drie duels (3-0). In de finale wacht, net als vorig jaar, Solar Systemen Grashoppers uit Katwijk. Toen won Batouwe in de bloedstollende finalewedstrijden met 4-3. Volgt weer een thriller?

Tekst: Hans Schmeinck

Vorig jaar zetten de Bemmelsen in de halve finales van de play-offs Dozy Den Helder makkelijk in drie duels opzij (3-0). Dit jaar ook en zijn de basketbalsters van Batouwe weer 'bijna' de beste van Nederland. Maar bijna is niet helemaal, luidt het spreekwoord. De finalewedstrijden tegen Grashoppers om het kampioenschap van Nederland in het vrouwenbasketbal moeten nog afgewerkt worden, te beginnen komende zaterdag. Gezien de bloedstollende eindstrijd van vorig jaar tegen diezelfde tegenstander is voornoemd spreekwoord meer waar dan ooit.

De ploeg uit Katwijk leidde toen in de finale -best of seven- soeverein met 3-1 en kon het in de vijfde wedstrijd de titel binnenhalen. Maar het onverwachte, het ondenkbare, gebeurde; de Bemmelse basketbalsters maakten er een thriller van door wedstrijd 5, 6 én 7 te winnen, 4-3 dus en Batouwe was -voor de tweede keer- 's lands beste.

,,Die wedstrijden waren pure reclame voor de sport'', aldus Batouwe-bestuurslid Patrick Kathmann. ,,Die spanning mag dit jaar wel weer, hoor. Als wij die beker maar hebben.''

'Beste speelster'

Volgens Kathmann is de selectie van coach Gertjan van der Linden compleet. ,,Of ze allen ook fit zijn? Ach, er zijn hier en daar wat pijntjes, maar niets ernstigs. En Cornelia Fondren kreeg laatst een elleboogje tegen haar oog, maar herstelde al snel en doet gewoon mee.'' Over de Amerikaanse topper gesproken. ,,Cornelia is volgens mij de beste speelster van de totale competitie. Dat zal wel blijken bij het verdelen van de individuele prijzen.''

Of Fondren volgend seizoen weer voor Batouwe speelt is te betwijfelen. ,,Ze zit bij een grote agency en die zullen het beste er voor haar uit willen halen.'' Of coach Van der Linden er nog een jaar aan vastplakt is nog niet bekend. ,,Zoals gewoonlijk gaan we na de finales met iedereen evalueren.'' Sponsor Lekdetec.nl blijft de club ook volgend seizoen trouw.

De finales om de play-offs beginnen met twee wedstrijden in Katwijk (komende zaterdag en woensdag 2 mei), daarna twee in Batouwe's thuishal de Schaapskooi (5 en 9 mei) terwijl het vijfde duel weer in Katwijk is. Mogelijk volgt nog er nog één in Bemmel (16 mei) en één in Katwijk (19 mei).

Mannen Batouwe plots kampioen

Het mannenteam van Batouwe, de Dreamfields Dolphins, zijn net als de vrouwen succesvol. De Bemmelse basketballers wonnen zaterdag met 90-60 van Barons en eindigden als tweede in de eerste divisie B achter BC Virtus. Maar omdat de bond Barons uit de competitie heeft gehaald te weinig arbiters geleverd) vervalt de verliespartij uit bij die club en is Dolphins de eigenlijke nummer 1 Virtus voorbij op de ranglijst. Dolphins gaan Landstede uit Zwolle strijden om promotie naar het hoogste niveau, de Dutch Basketball League.