21 vrijwilligers luisteren geboeid naar Caroline van Gessel (foto: Welzijn Rivierstroom)
21 vrijwilligers luisteren geboeid naar Caroline van Gessel (foto: Welzijn Rivierstroom) Foto: Welzijn Rivierstroom

Inzicht in dementie

NEDER-BETUWE - Het is niet zo belangrijk welke vorm van dementie iemand heeft; het is wel heel belangrijk dat je de mensen ‘raakt’ en uitzoekt waar zij zich goed bij voelen. Dat was de belangrijkste boodschap in een workshop voor vrijwilligers die met dementie in aanraking komen.

Geborgenheid en herkenning is bevorderlijk voor het welzijn van mensen met dementie. Op dat voor het voetlicht te brengen organiseerde Welzijn Rivierstroom voor vrijwilligers de workshop ‘De invloed van de omgeving op mensen met dementie’.

Brein-omgevingscoach Caroline van Gessel legde op een eenvoudige manier uit hoe hersenen werken. Ze presenteerde veel praktische voorbeelden over de invloed van de omgeving op iemand met dementie en gaf handvatten hoe daarmee om te gaan. Gedrag en onzekerheid van mensen met dementie worden vaak veroorzaakt door het steeds minder kunnen herkennen van de eigen leefomgeving. Betrokken vrijwilligers die zich hiervan bewust zijn kunnen bijdragen aan de kwaliteit van leven van deze mensen. De druk bezochte bijeenkomst werd afgesloten met een prachtig filmpje over de invloed van muziek op de hersenen en hoe dat bij kan dragen aan het geluk van iemand met dementie.