De stoere speelsters van Spero 1, net als alle Betuwse teams komen zij echter niet uit op landelijk niveau maar in de kelder van het Nederlandse vrouwenvoetbal.
(Foto: Facebook/Sperodames1)
De stoere speelsters van Spero 1, net als alle Betuwse teams komen zij echter niet uit op landelijk niveau maar in de kelder van het Nederlandse vrouwenvoetbal. (Foto: Facebook/Sperodames1) Foto:

Vrouwenvoetbal Betuwse clubs in lagere klassen

Op zoek naar nieuwe Lieke Martens

Na de degradatie van RKHVV uit de topklasse vorig seizoen speelt er geen enkel Betuws vrouwenteam landelijk. Desondanks bestaat nog steeds de kans dat er in de regio een nieuwe Lieke Martens opstaat. Maar of die lang zal blijven is uiterst twijfelachtig.

Tekst: Hans Schmeinck

Huissen c.q. de regio Over-Betuwe had even haar eigen Lieke Martens. Luisterend naar de naam Marieke van Ottele. Ze was exponent van de befaamde Vrouwenvoetbalschool die begin deze eeuw werd opgericht bij RKHVV. Van Ottele werd getransfereerd naar FC Twente, vlak voor de Eredivisie Vrouwen het levenslicht zag.

Het eerste doelpunt in die nieuwe klasse, het allerhoogste clubniveau voor voetballende vrouwen ooit, werd gescoord door de blonde Huissense spits. Waarmee ze op 29 augustus 2007 landelijk historie schreef. Ze keerde nog terug bij 'de blauwen' uit Huissen, maar hing enkele jaren geleden haar schoenen aan de wilgen.

RKHVV bleef tussentijds wel goed presteren, met een plek op het allerhoogste amateurniveau, de topklasse, als beloning. Drie jaar geleden nog maar werd een fraaie gedeelde tweede plaats behaald en twee jaar geleden strandden de Huissense talenten pas in de kwartfinale van het landelijke bekertoernooi tegen ADO Den Haag.

Maar al snel kwam de klad er in, blessures, speelsters die stopten (zoals Van Ottele) of naar andere clubs overstapten waren redenen voor de degradatie van RKHVV vorig seizoen uit de Topklasse.


Geen teams

Het eerste Huissense vrouwenteam speelt sinds dit seizoen in de derde klasse. In een jaar tijd van het hoogste amateurniveau naar het op twee na laagste dus. RKHVV is middenmoter, net als De Bataven uit Gendt, terwijl Spero (zie foto) tegen degradatie strijdt. OSC uit Oosterhout staat overigens derde.

Andere regionale clubs met een (of meer) vrouwenteams; GVA, Sc Valburg, DVOL, SVHA (allen 4e klasse), Angeren, Bemmel, SDOO, Dodewaard, EMM Randwijk (5e klasse). Acterend op het op (een na) laagste niveau dus.

De enige club vlakbij met een vrouwenteam dat 'hoog' speelt is het Arnhemse Eldenia, want nog in topklasse en vierde. Maar liefst Betuwse vijf clubs, Jonge Kracht, HAVO, Elistha, RKSV Driel en Excelsior Zetten hebben geen voetballende vrouwelijke senioren.

Gelukkig wel veel voetballende meiden, dus de kans dat er in de Betuwe binnenkort een nieuwe Marieke van Ottele, of misschien wel een Lieke Martens, opstaat is zeker aanwezig (zie ook kader). Alleen zal deze snel door hoger spelende clubs worden weg gekaapt. Jammer voor de regio, maar goed voor de voetbalster zelf én het algehele niveau van het vrouwenvoetbal in Nederland.

Wordt Aniek de nieuwe Lieke?

Over vrouwelijke voetbaltalenten gesproken, Aniek Janssen uit Huissen is dat zeker. Ze speelt bij Jongens 13-1 van RKHVV en werd vorig jaar Nederlands kampioen schoolvoetbal. Ook is ze weer opgenomen in de KNVB-selectie Noord/Oost voor meisjes onder 13 jaar! Mogelijk gaat ze Vera ten Westeneind achterna, de voormalig speelster van Jonge Kracht die furore heeft gemaakt bij de Jonge Oranje Leeuwinnen en uitkomt voor PSV Vrouwen.