Mariken van Nimwegen,

'n lezing bij Vrouwen van Nu

HETEREN - De afdeling Heteren van de Vrouwen van Nu krijgt op maandag 16 april Wim Huijbrechts van de Historische Kring Midden-Betuwe (HKMB) op bezoek. Hij houdt een lezing over Mariken van Nimwegen.

Mariken van Nimwegen is een -vooral in deze streek- bekend mirakelspel uit de 16e eeuw. Het is een 'stichtelijk' toneelspel dat in de middeleeuwse straten werd opgevoerd. In de middeleeuwen speelde de duivel een grote rol in het leven van de mensen. En Mariken had het wel erg bont gemaakt: zij leefde liefst zeven jaren samen met de satan!

Normaal gesproken was er dan geen enkele redding meer mogelijk. Alleen een wonder(mirakel) kon tot een -voor de middeleeuwer aanvaardbaar- 'happy end' leiden. Maria, die in het toen nog katholieke Europa ook een grote rol speelde, bemiddelde om deze gunst te verkrijgen. Mariken was overigens naar Maria vernoemd. Als de zondares een fikse boetedoening deed kende Gods genade geen grenzen en Mariken bewees dat. In de voordracht, die wordt verlucht door plaatjes, wordt ruim aandacht besteed aan de middeleeuwse denkwereld en aan de volkscultuur van die tijd.

De avond wordt gehouden in De Vluchtheuvel, Kasjanjelaan 20 in Heteren. Aanvang: 20.00 uur. Belangstellenden zijn welkom; ze betalen 3,00 euro toegang. Meer over Vrouwen van Nu staat op www.vrouwenvannu.nl/heteren.