Binnenvisserij in Midden-Gelderland

HEMMEN - Op dinsdag 17 april organiseert de Historische Kring Midden-Betuwe om 20.15 uur in dorpshuis De Oude School in Hemmen een lezing over binnenvisserij. Spreker is Ton Janssen, secretaris van de Kring.

In de lezing gaat Ton in op het belang van de binnenvisserij in Gelderland, dat is alle visserij behalve de kust- en zeevisserij. Al vanaf het ontstaan van de mensheid was vis een belangrijk deel van het volksvoedsel. De eerste nederzettingen werden altijd gesticht in de buurt van water waar vis in voorkwam. Die vis werd, individueel of door groepen die op elkaar ingespeeld waren, gevangen en vers opgegeten. Veel later ontstond de beroepsvisserij en daarmee de specialisatie en verdere ontwikkeling van vistechnieken. Vooral op de grote rivieren beleefde de visserij een grote bloei tot aan het begin van de 20e eeuw. Door allerlei omstandigheden ging de visserij voor een groot deel teloor om later een revival te beleven in viskwekerijen, die doen denken aan bio-industrie.

Diverse vissoorten komen aan de orde evenals het overheidsingrijpen om visserij te redden. Ook wordt kort ingegaan op de pleziervisserij van tegenwoordig. Die kan beschouwd worden als de opvolger van dit eeuwenoude, door velen beoefende ambacht.

De lezing is voor iedereen toegankelijk. Aan niet-leden van de Historische Kring wordt een bijdrage van drie euro gevraagd ter bestrijding van de kosten.