J.J. Cremer, Kruuzemuntje (1878) Foto: Historische Kring Driel
J.J. Cremer, Kruuzemuntje (1878) Foto: Historische Kring Driel Foto: Historische Kring Driel

Onthulling beeld J.J. Cremer in Driel

DRIEL – Op vrijdagmiddag 13 april vindt in Driel de onthulling plaats van een bronzen beeld ter ere van de sociaal bewogen schilder, schrijver en voordrachtskunstenaar Jacob Jan Cremer (1827-1880) die daar een deel van zijn jeugd doorbracht.

Het beeld stelt Kruuzemuntje voor, het meisje dat de hoofdrol speelt in Cremers gelijknamige Over-Betuwsche Novelle. Het wordt door de vereniging Historische Kring Driel aan het Betuwse dorp aangeboden.

De onthullingsceremonie vindt plaats om 14.30 uur aan de Cremerstraat ter hoogte van huisnummer 68 en wordt verricht door prof. dr. Lotte Jensen hoogleraar Nederlandse Literatuur- en cultuurgeschiedenis aan de Radboud Universiteit van Nijmegen en burgemeester Toon van Asseldonk van de gemeente Overbetuwe. Zij worden daarbij geassisteerd door de kinderburgemeester van de gemeente Overbetuwe en het meisje dat model heeft gestaan voor het bronzen beeld van Kruuzemuntje. Bij de onthulling zullen ook drie nazaten van Cremer aanwezig zijn.

Naast de onthulling worden op vrijdag 13 april ’s avonds door een viertal prominente kenners en verzamelaars korte inleidingen verzorgd over Cremer en vindt diezelfde dag en de dag erna een unieke tentoonstelling plaats met originele werken van Cremer. Meer informatie staat op www.historischekringdriel.nl of de Facebookpagina Oud Driel.