Taalmaatjes café (foto: Saskia Henze)
Taalmaatjes café (foto: Saskia Henze) Foto: Saskia Henze

Eerste Taalmaatjescafé in Overbetuwe groot succes

OVERBETUWE - 28 maart organiseerden St. Welzijn Lingewaard en Forte Welzijn het eerste Taalmaatjescafé in Overbetuwe. Met deze opzet willen zij een plek creëren waar taalmaatjes elkaar kunnen ontmoeten. Daarnaast worden taalmaatjes ook gevoed met kennis over onderwerpen die zij zelf inbrengen. In 2018 zal het café nog drie keer plaatsvinden.




Het eerste café bleek een groot succes. Zo’n 30 maatjes luisterden vol aandacht naar Loubna Khaled Alsayed en Emmie Gaasbeek van Spectrum, een adviescentrum in het sociaal domein. Hun thema bruggenbouwen, dat doen we samen, sneed van hout. De taalmaatjes ervaarden aan den lijve hoe het is om als vluchteling in Nederland een taal te moeten leren. Ook kregen zij inzicht in de verschillende cultuurshockfases die een vluchteling doorloopt. Er werden vragen opgehaald die taalmaatjes in het contact met hun taalvragers tegenkomen. Cultuur sensitieve vragen werden gelijk beantwoord door Spectrum en tips en tricks onderling uitgewisseld.
Taalmaatjes zijn er in vele soorten en maten. Er zijn er die extra getraind zijn voor laaggeletterdheid en er zijn maatjes met extra aandacht voor spreken. Een taalmaatje heeft vaak passie voor taal, compassie voor de medemens en vindt kunnen meedoen voor iedereen belangrijk. Vind jij het ook leuk om een taalmaatje te worden? Neem dan contact op met: Overbetuwe: saskia.henze@fortewelzijn.nl; Lingewaard: s.weerd@swlingewaard.nl, Saskia Henze, Coordinator Taalmaatjesproject Overbetuwe en Vrijwilligers Steunpunt Overbetuwe; M: 06 46375070; E: saskia.henze@fortwelzijn.nl.