Afbeelding
Foto:

Wielrenner uit Westland thuis tussen Huissense kassen

Jesper Asselman maakt (even) pas op plaats

Huissen blijkt een profwielrenner te herbergen. Het is Jesper Asselman die vanuit het Westland in het stadje is neergestreken. Hij rijdt voor Team De Roompot/Nederlandse Loterij en heeft al een mooie palmares. Maar is nu uit de roulatie vanwege een gebroken enkel.

Tekst: Hans Schmeinck

Een andere inwoner van Huissen is ook (een bekend) wielrenner, Kenny van Hummel. Maar die is in 2015 gestopt als prof. In dat jaar startte Jesper Asselman, 27 jaar, 71 kg., 1.84 meter, juist zijn profcarrière. In die dik twee jaar bouwde hij al een prima palmares op. Zo won hij onder meer de Ronde van Drenthe in 2016, was hij een jaar eerder enkele dagen leider in de Eneco Tour en vorig jaar tweede in de Koga Slag om Norg.

Verder ereplaatsen in onder andere de Australische Herald Sun Tour, de Belgische koersen Le Samyn en Omloop van West-Vlaanderen en Tour des Fjords in Noorwegen. Als specialist achter de derny pakte Asselman, met gangmaker Herman Bakker, al eens de nationale titel op dit baanonderdeel en eindigde hij als tweede op het EK.

,,Ik ben geboren in Delft en groeide op in het Westland en ben op m'n negende begonnen met wielrennen toen m'n pa een fietsje voor me had gekocht. Ik was nogal een druk jongetje en sporten bleek goed voor mij.'' Bij de gerenommeerde club Westland Wil Vooruit kwam zijn talent tot wasdom.

Papendal

Asselman kwam terecht in het opleidingsteam van de Rabobank-ploeg. Hij trainde op Papendal, verbleef er veel en leerde daar zijn vriendin Melissa kennen. Die er werkt als eventorganisator. ,,We gingen op zoek naar een huis in de buurt van Papendal. Huissen sprak ons het meest aan. Ik was blij verrast dat ik zoveel kassen zag toen ik in de omgeving ging trainen. Net als in het Westland.''

Door een tweetal recente hoogtestages in Namibië en de Sierra Nevada in Spanje wilde Asselman nóg beter worden voor de komende voorjaarskoersen. ,,Trainen in ijlere lucht heeft een positieve invloed op de prestaties op zeeniveau.'' Goed voor hem, aangezien hij aanvallend is ingesteld, hard wil werken en een voorliefde heeft voor 'geaccidenteerde koersen'. Zoals Parijs-Roubaix met z'n kasseien.

Een valpartij onlangs in een Spaanse ronde (zie kader) steekt echter een spaak in het wiel van zijn carrière, want een gebroken enkel. ,,Gelukkig niet het allerbelangrijkste lichaamsdeel voor een wielrenner'', aldus Asselman vanaf de bank in zijn huis in Huissen. (www.teamroompot.nl)

'Zes tot acht weken er uit'

Zijn rechtervoet hing er bij na zijn valpartij, onlangs in de Ruta del Sol. Na een lokaal ziekenhuis in Spanje, volgde vrijdag 23 februari de operatie aan zijn enkel in Nederland, Amersfoort. ,,Een gecompliceerde breuk, maar de operatie is goed gelukt. Er zitten schroeven in en een plaatje.'' Volgende week mag Asselman op controle. ,,Ik hoop dat het gips er dan af mag, dan start ik ook met de revalidatie.'' Op Twitter meldt Asselman: 'Ik ben er zes tot acht weken uit'.