(foto: Peter Eekelder)
(foto: Peter Eekelder)

Bijenwerkdag op Het Appelland tijdens NLdoet

ELST - In heel Nederland steken we de handen uit de mouwen voor de wilde bij, tijdens het weekend van NLdoet op 9 en 10 maart. Zo ook op Het Appelland in Elst. Op zaterdag 10 maart gaan vrijwilligers een robuuste bijenhaag aanplanten met inheemse bomen en struiken zoals verschillende soorten wilde rozen en wilgen. Iedereen is welkom om mee te helpen.

"We starten om 9.30 uur met koffie, appelcake en een verhaal van de initiatiefnemers over de boomgaarden op Het Appelland. Om 12.30 uur eindigt de doedag met een warme lunch. Het handigste is om op de fiets te komen en anders kunt u uw auto neerzetten op de Mozartstraat in Elst. Aanmelden kan via www.nldoet.nl."

Heerlijk toch, zo'n zomerse tuin of park vol zoemende bijtjes. De allereerste hommels die het voorjaar inluiden en nijvere bijen, druk bouwend en metselend aan hun nest. Bijen en hommels (ook bijen) fascineren, brengen de natuur tot leven en zorgen voor bestuiving van 80% van onze planten en voedselgewassen. Er is een groot tekort aan voedsel en geschikte leefruimte, vooral op het platteland. LandschappenNL, Natuur & Milieu, IVN en Naturalis brengen het belang van de bij onder de aandacht en zetten een grootschalige actie op touw om de wilde bij voor uitsterven te behoeden: Nederland Zoemt. In het project Nederland Zoemt legt LandschappenNL samen met de provinciale Landschappen en organisaties voor Landschapsbeheer 300 nieuwe broed- en leefplekken aan, verspreid over heel Nederland,. Zo worden nieuwe en bestaande leefgebieden van wilde bijen in Nederland met elkaar verbonden. De toekomstige bijenoase op Het Appelland is daar een voorbeeld van. De doedag wordt georganiseerd door de initiatiefnemers van Het Appelland en Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG).

Bijen zijn dol op onze tuinen, waar doorgaans een groot aanbod is van verschillende, bloeiende planten. U heeft echt geen grote tuin nodig om zelf een bijenparadijs te creƫren. Het belangrijkste is dat u het hele jaar bloeiende planten, in groepjes, in de tuin heeft staan. Bijen zijn namelijk steeds vaker van vroeg in de lente tot laat in de herfst actief. Kijk op www.nederlandzoemt.nl voor tips!

Het samenwerkingsverband LandschappenNL, waar ook Stichting Landschapsbeheer Gelderland bij hoort, werkt landelijk aan de verbetering van het leefgebied van de wilde bij. Bermen worden weer bloemrijk, er komen groene, bloemrijke verbindingszones tussen natuurgebieden en ook in landbouwgebieden wordt geprobeerd meer bloemen te brengen. Nederland Zoemt wordt mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage van de Nationale Postcode Loterij.