Afbeelding
Foto:

Zet 'M Op: 'Nie kapot te kriege'

ELST – 'Nie kapot te kriege' was het gevatte antwoord van Vincent Marcelis als Tinus in de buut van Kant Noch Wal, toen hij gevraagd werd wat NKTK betekende op zijn sokkel. Maar die term is op heel de pronkzitting van Zet 'M Op van toepassing. Binnen de Elster carnavalsclub veranderde dit jaar namelijk het nodige met de komst van Ruud Maatman als nieuwe president.

Tekst en Foto Hein Arns

Als Maatman al zenuwen mocht hebben dan werden die door Mark en Dorien, direct na de opwarming van de zaal door de Blauwe Blagen Bende, de entree van de raad en de inzinger van de Hofzangers, vakkundig verholpen in een mime act op zijn Benny Hill's. Het komische duo kwam nog twee keer kort terug met sketches waarin ze bruidsfotografen waren en met een technisch hoogstandje met een kerstboom.

De Deurzetters bezongen het Deurzetterscafé, en Nij Grei nam de malaise in het Nederlandse heren profvoetbal heerlijk op de hak. Een nieuwe eend in de Zet 'm Op bijt zijn de Blue Basterds die ingingen op de steeds slechtere ouderenzorg. Eigenwies liet zien hoe de gemeente Overbetuwe inburgeringscursussen uitvoert en de Stuntgroep propte een ongelofelijk aantal sporten in een act van tien minuten. Ook nieuw waren de Chanellekes die het programma met een prachtige medley van soulnummers voor de pauze afsloten.

Na de pauze bouwde Zet 'm Op op de vertrouwde waarden om de zitting naar nog grotere hoogten te stuwen. De altijd magistrale Hofzangers kwamen met een gevoelig luisterlied en hun act over de Nachtwacht liet het Wapen van Elst op de grondvesten trillen. Maar dat gebeurde na de pauze veelvuldig. Marianne de vette zette weer een meesterlijk typetje neer in haar buut over plastische chirurgie en Dave Willemsen was onnavolgbaar als de Antilliaanse strandverkoper Reggie. Traditioneel wordt het Zet'm Op programma na de pauze geopend door Kant Noch Wal, en dat veranderde dit jaar ook niet. De vier heren Jan Rouwhorst, Frank Joosten, Rene Nobels en Vincent Marcelis namen dit jaar als Lifin Stetjoes de Elster gemeenschap weer op dolkomisch wijze op de hak. Gastrollen waren er in het nummer voor ex-wethouder Jan Walraven, ex-lid Theo van Vliet en Dinja Marcelis.