Afbeelding
Foto:

Dierengeluiden: Winter?

HETEREN - Winter is eigenlijk sneeuw en ijs, maar deze winter is het soms wel erg koud maar vooral nat. We hebben eenmaal een sneeuwpop kunnen maken, maar toen was het zo warm dat hij na een dag alweer helemaal weg was.

De natuur is door die wisselende temperaturen behoorlijk van streek. De vogels zijn al bezig een maatje te zoeken om een nestje te bouwen, het gras blijft maar doorgroeien en de eerste bloemetjes steken hun kopjes alweer boven de grond uit. Het Klein Hoefblad dat meestal eind februari bloeit heb ik inderdaad nog niet zien bloeien, maar de plantjes staan al wel langs de slootjes. Let maar eens op wanneer deze kleine gele paardenbloemachtige bloemen verschijnen.

Sneeuwklokjes, die eigenlijk pas eind februari tot bloei komen heb ik al wel gezien. Deze mooie witte bloemen met een klokje van drie bloemblaadjes en een wit hartje met groene stipjes is een bolgewas dat snel kan vermeerderd. Het sneeuwklokje is een ouderwetse stinseplant. In Friesland werden vroeger de grote herenhuizen of burchten stins genoemd. Voor deze stinsen was altijd een tuin aangelegd die van het voorjaar tot de herfst bloeiende bloemen had en vaak heeft. Het sneeuwkolkje is dan de eerste bloeier die vroeger vaak al zijn hoofdje boven de sneeuw uitwurmde. Bij ons op landgoed Overbetuwe staan sneeuwklokjes langs de oprijlaan. Kom maar eens kijken of ze al in bloei staan. Je vindt ons aan de Uilenburgsestraat 1b in Heteren. Wil je meer weten over de kinderboerderij of het Landgoed kijk dan eens op onze website www.landgoedoverbetuwe.nl of op de Facebook pagina van de kinderboerderij. www.facebook.com/kinderboerderijoverbetuwe.