Breng effecten van woningbouw, recreatie en

culturele evenementen op natuur in beeld

ARNHEM - De Commissie m.e.r. vindt de voorgestelde aanpak om de milieueffecten van de gebiedsontwikkeling Stadsblokken-Meinerswijk in Arnhem te onderzoeken helder. Speciale aandacht verdienen de effecten van woningbouw, recreatie en culturele evenementen op de natuur.

De onafhankelijke Commissie m.e.r. is bij wet ingesteld en adviseert over de inhoud en de kwaliteit van milieueffectrapporten. Zij stelt voor ieder project een werkgroep samen van onafhankelijke deskundigen. De Commissie schrijft geen milieueffectrapporten, dat doet de initiatiefnemer. Het bevoegd gezag - in dit geval de gemeenteraad van Arnhem - besluit over het project. Zie ook www.commissiemer.nl. Het plan De gemeente Arnhem en de Provincie Gelderland willen het gebied Stadsblokken– Meinerswijk omvormen tot een uiterwaardenpark, als onderdeel van het Gelders Natuurnetwerk. Ook komen er woningen en recreatieve en culturele voorzieningen.

De omvorming van het gebied vereist een nieuw bestemmingsplan. De milieugevolgen van het plan worden nu onderzocht in een milieueffectrapport. De gemeente Arnhem heeft de Commissie m.e.r. gevraagd te adviseren over de gewenste inhoud van het milieueffectrapport. Het advies De Commissie vindt de voorgestelde onderzoeksaanpak helder. De effecten van de woningen en recreatie en culturele evenementen op de bestaande en nog te ontwikkelen natuur verdienen daarbij speciale aandacht. Denk aan de mogelijke gevolgen van geluid- en lichthinder. Belangrijk is ook na te gaan hoe het gebied op een recreatief aantrekkelijke wijze ontsloten kan worden vanuit het centrum van Arnhem, bijvoorbeeld per fiets, te voet of per veerpont.