Het terein, zoals het moet blijven
Foto: werkgroep Natuurbehoud Elderveld Zuid
Het terein, zoals het moet blijven Foto: werkgroep Natuurbehoud Elderveld Zuid Foto: werkgroep NAtuurbehoud Elderveld Zuid

Bewoners Elderveld Zuid starten burgerinitiatief voor natuurbehoud

ARNHEM – De werkgroep Natuurbehoud Elderveld-Zuid begint een burgerinitiatief om de natuur bij het station in Arnhem-Zuid te behouden. De werkroep ziet het terrein tussen de Oegstgeeststraat, de Waddinxveenstraat en het spoor als onderdeel van de groene corridor van Meinerswijk tot Park Lingezegen.

Het gebied wordt als natuur bedreigd door de plannen van de scholengroep Quadraam, die er een nieuwe school wil bouwen als alternatief voor het huidige Lorentz aan de Groningensingel. De wijk is over de plannen ingelicht op een tweetal informatieavonden eind september en begin november. Daar bleek dat de gemeente en de scholengroep al vergevorderd waren met de planvorming. De informatieachterstand heeft bij de omwonenden veel boosheid en onrust veroorzaakt.

Het terrein heeft wel een bouwbestemming vanaf 1972, maar toen ging het nog om heel Elderveld. Nu is het terrein natuur geworden, uitloop- en speelgebied. Volgens werkgroep heeft de gemeente veel te lang gewacht met een uitwerking van het bestemmingsplan.Ooit is in 2008 vastgesteld dat voor een nieuwe ontwikkeling er eerst overleg met de omwonenden zou moeten zijn. Dat is niet gebeurd. De gemeente had wel in het voorjaar overleg met Quadraam. Daarbij is volkomen voorbijgegaan aan de natuurwaarde van het gebied en het belang van de omwonenden in Elderveld-Zuid. Volgens de werkgroep moet voor Quadraam, dat hoopt op vooral leerlingen uit de Schuytgraaf, kan de oplossing voor een nieuwe school voor het Lorentz daar liggen. De werkgroep vraagt de gemeenteraad het bestemmingsplan definitief in groen en natuur te wijzigen.