Afbeelding
Foto:

Ondergang dreigt voor kindercircus

ARNHEM - Na zeven succesvolle jaren is het Arnhemse kindercircus 'Circus op de bult' er niet in geslaagd voldoende fondsen en subsidies te werven voor het komende jaar en dreigt zij nu de trapeze aan de wilgen te moeten hangen.

Dankzij een initiatief van bewoners volgen kinderen uit de Arnhemse wijk Geitenkamp al sinds 2010 wekelijks circuslessen bij 'Circus op de bult'. Regelmatig verzorgen zij optredens op verschillende locaties in en buiten de wijk/stad, van kerstmarkt en ouderencentrum tot Festival Hoogte 80. De spelers zijn kinderen in de leeftijd van 4 tot en met 13 jaar in samenwerking met vrijwilligers, ouders en professionele kunstenaars uit de wijk.

De repetities vinden plaats in de achterstandswijk Geitenkamp, waar veel mensen met een minimum inkomen en sociaal zwakke gezinnen wonen. Er heerst hoge werkloosheid en veel mensen leven hier in sociaal isolement.

Het circus doet een beroep op verhulde kwaliteiten van de doorgaans zwakkere kinderen. Middels dit project wordt de sociale cohesie bevorderd. Samenwerking, saamhorigheid, (zelf)vertrouwen, eigen verantwoordelijkheid, sociale, lichamelijke, expressieve, en creatieve vaardigheden worden met dit project gestimuleerd.

Jarenlang heeft 'Stichting Circus op de bult' haar budget rond kunnen krijgen met bijdragen van fondsen en overheid. Dit maal blijken diverse fondsen minder gul in hun bijdragen en ook de gemeente Arnhem toont zich niet bereid bij te springen.

Het behoeft voor de vele mensen, oud en jong, die 'Circus op de bult' een warm hart toedragen, geen betoog dat het circus door de jaren heen bewezen heeft een belangrijke rol in de wijk te vervullen en dat het wegvallen hiervan een onomkeerbaar verlies betekent.

"De hoop blijft echter bij hen leven dat 'hun' circus van de ondergang gered zal worden", aldus Abel Brouwer, bestuurslid Circus op de bult.