Afbeelding

Met GO! overgewicht onder kinderen te lijf!

ARNHEM - In het Bruishuis is plek voor wonen, leren en werken. Ook heeft een aantal instanties (dat wijkbewoners ondersteunt) gratis beschikking over ruimte om daar bijvoorbeeld besprekingen of spreekuur te houden. De drie gezondheidscoaches van project GO! zijn daar een mooi voorbeeld van; er is altijd wel één van hen in het Bruishuis aanwezig.

GO! staat voor Gezond Onderweg. Het project zorgt ervoor dat Malburgse kinderen van 0 tot 19 jaar met overgewicht (en hun gezin) twee jaar lang begeleiding krijgen van een kindergezondheidscoach. In die twee jaar leren zij over gezond eten, plezierig bewegen en op tijd ontspannen.

Effectief
Twee jaar is een flinke periode, waarin kinderen zich vaak goed bewust worden van hun eet- en leefgedrag en wat ze daaraan zouden moeten veranderen om gezonder en fitter te worden. Het effect gaat verder dan bewustwording alleen; in die periode veranderen ze vaak ook daadwérkelijk hun gedrag. Projectleider Larisa Brinkhoff: "De tijdsduur is een van de belangrijke pijlers onder het succes van GO! Meestal zie je namelijk na drie maanden een terugval of stagnatie in het proces van gezond leven. Zeker dan zijn de coaches heel belangrijk; zij kunnen een kind blijven motiveren om door te gaan op de goede weg."

Dat blijkt ook wel uit de cijfers, want van de 210 kinderen met obesitas (cijfers GGD) zijn 157 kinderen gestart aan het project. Van die 157 zijn er maar 11 voortijdig gestopt. De rest doorloopt het hele programma of is inmiddels klaar.

Op www.go-nl.nl of www.malburgengezond.nl staat meer informatie (onder zorgprogramma's).