Van Rome tot Elst

ELST - Op zondag 3 september vindt in de Grote Kerk aan de Sint-Maartenstraat om 12.00 uur een bijzonder concert plaats. In de kerk, die gebouwd is op een plaats waar 2000 jaar geleden een Romeinse tempel stond, klinkt onder meer muziek uit de Oudheid.

Te gast zijn leden Aeide Mousa, een van de weinig ensembles die gespecialiseerd is in Griekse en Romeinse muziek. Onder leiding van Jan Groos zingen zij noten die eeuwen geleden wellicht in deze contreien hebben geklonken.

De oeroude muziek die zelden live te horen is, worden in het programma afgewisseld met orgelmuziek uit verschillende eeuwen, die op de een of andere manier met de historische plek verbonden kan worden. Zo klinkt middeleeuwse muziek - de vroegste orgelmuziek die bekend is -, de populaire Suite Gotique, en een monumentaal werk over de ‘eeuwige kerk’. Uitvoerende is Dirk Luijmes, organist van de Grote Kerk.

Het concert vindt plaats ter gelegenheid van het 20-jarig bestaan van de museumcommissie van de kerk. Deze commissie biedt de bezoekers na het concert een gratis rondleiding aan in de kerk en het museum, waar een toelichting gegeven wordt bij de Romeinse resten, die in de kerk aanwezig zijn. De toegang tot het concert is gratis; aan de uitgang is er een collecte ter bestrijding van de onkosten.