Afbeelding
Foto:

Burgemeester Slinkman tijdens Vredesviering:

'Geef statushouders een warme deken'

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Op nieuwjaarsdag werd voor de negende maal een vredesviering gehouden in de protestantse kerk met als thema 'Kleurrijk Groesbeek'.

Daarbij niet alleen doelende op de gemeentelijke herindeling maar vooral voor de statushouders die verspreid over de gemeente Berg en Dal wonen. Nadat de aanwezigen welkom waren geheten door Hennie Smit – Locht werden de tafels voorin de kerk geschikt, zodat op elke tafel kleurrijke bloemen ontstonden, was het burgemeester Slinkman die de aanwezigen toesprak. In 2015 is onze eigen gemeenschap gegroeid door de herindeling en heet nu Berg en Dal. Daarnaast zijn er wereldburgers die huis en haard hebben moeten verlaten vanwege oorlog en rampspoed waarvoor er nog geen warme deken is of nog niet helemaal. Ook zij willen zich bij ons thuis voelen en geaccepteerd worden, zodat ze een eigen naam en gezicht in Berg en Dal krijgen.

Volgens Slinkman raakt de samenleving en Nederland en daarbuiten meer en meer zoek. De zwarte-pietendiscussie, internationale spanningen rond VS, Rusland en Noord-Korea, de Brexit en de vluchtelingencrisis illustreren dit, aldus Slinkman. "Samen kunnen we geluk en leed delen, gedeelde smart is halve smart", zo besloot Slinkman de inleiding van de Vredesviering. Na diverse gezamenlijke gezongen liederen hield Dinie Hendriks een gesprek over Kleurrijk Groesbeek, gevolgd door de overweging door Pastor van Rooij. De viering werd muzikaal ondersteund door pianomuziek van Lisette Cillessen. De Vredesviering is een initiatief van de protestantse kerk, katholieke kerk de werkgroep Vredesinitiatieven en de Bahá's Gemeenschap.